ABD START-3 anlaşmasını yenilemeyecek

Trump yönetimi, geçmişte yapılan anlaşmaları bugünün şartları doğrultusunda gözden geçiriyor. Rusya'ya göre Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilen ABD, şimdi de 5 Şubat 2021'de geçerlilik süresi dolacak olan START-3 anlaşmasını yenilemeyecek. START-3 anlaşması ile iki ülkede konuşlu nükleer savaş başlıkların sayısını Soğuk Savaş dönemindekinin aşağısında tutulmasını düzenleniyor.

Abone ol

Başkanlık seçimleri yaklaştıkça Trump yönetimi, Çin ve Rusya karşıtlığını yukarı taşıyor. Rusya, Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilen ABD’nin 5 Şubat 2021'de geçerlilik süresi dolacak olan START-3 anlaşmasını yenilememe ihtimalini gündeme getirdi.

Washington yönetimi, geçmiş dönemlerde yapılan uluslararası anlaşmaları gözden geçiriyor. ABD Başkanı Donald Trump, bugünkü çıkarlara çelişen uluslararası anlaşmalardan çekilme ya da ABD lehine değiştirme politikası izliyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Trump yönetiminin Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’nın süresinin dolmasına izin vereceğini söyledi.

Ryabkov, Cumhuriyetçilerin silah kontrölü alanındaki düzenlemeleri ve anlaşmaları yıkmaya yönelik çabalarına dikkat çekti. “2002 yılında Bush yönetiminde Cumhuriyetçiler, kurduğumuz ve muhafaza ettiğimiz sisteme ciddi bir darbe indirdi. Bunun sonuçları hala hissediliyor” dedi.

Trump yönetiminin START—3 Anlaşması’nı uzatmakla ilgilenmediğini söyleyen Ryabkov, “Ancak elimde, Trump yönetiminin Çin'i bu müzakerelere dahil etmek için Rusya'yı kullanmakla ilgilendiği yönünde farklı bilgiler var” ifadelerini kullandı.

5 Şubat 2021’de süresi dolacak olan START-3 anlaşması ile Rusya ve ABD, nükleer savaş başlıklarının sayısını Soğuk Savaş dönemindekinin aşağısında tutmayı taahhüt ediyor.

Bu arada Trump yönetiminin geçen hafta yeni bir nükleer deneme yapma konusunu masaya yatırdığı iddia edildi. Washington Post gazetesinin haberine göre ABD’nin önceliği Rusya ve Çin’in nükleer denemelerine verilecek olası yanıtları belirlemek.

ulusal.com.tr

Amerikalılar sahillere akın etti Dünya Avrupa'da 19 Mayıs heyecanı Öncü Gençlik'le yaşandı Dünya 101. Yılda Türkçe Dersi Dünya İran'ın güneybatısında deprem Dünya