Adana'da yer fıstığı hasadı başladı
Türkiye’nin en çok yer fıstığı üretilen kenti Adana’nın sahil kesimlerinde sezonun ilk hasadı bereketli başladı. Dekar başına 450 kilogram rekolte beklendiği tarlalarda hasadın başlamasıyla birlikte balıkçıl kuşlar da ziyafet çekti.
Kentin kıyı şeridinde bulunan Karataş ilçesine bağlı Tuzla’da sezonun ilk hasadı başladı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt, toplamda 200 bin dekar alanda yer fıstığı ekilen Adana’da dekar başına kumsalda 300-350 kilogram, toprakta ise 400-450 kilogram rekolte beklediklerini söyledi.
Yer fıstığının zengin B vitaminine sahip olmasına vurgu yapan Ahmet Söğüt, ürünün birçok yelpazede işlendiğine dikkat çekti. Yer fıstığının gıda ürünlerinin yanı sıra sanayide de önemli bir ham madde olduğunu hatırlatan Ahmet Söğüt, bu yıl hasadın çok verimli geçtiğini ve çiftçinin yüzünü güldürdüğünü kaydetti.
“FABRİKA KURULMASI İÇİN ÖNCÜLÜK YAPACAĞIZ”
Adana’nın yer fıstığı üretiminde Türkiye’de birinci sırada olduğuna ve yer fıstığının bitkisel yağ üretiminde dünyada üçüncü sırada olduğuna vurgu yapan Ahmet Söğüt, kentte yer fıstığını işleyecek yeterli tesis olmadığı için bu ürünlerin Osmaniye ve Mersin’in Silifke ilçesindeki fabrikalarda çerezlik ve yağlık olarak işlendiğini dile getirdi. Söğüt, önümüzdeki dönemlerde Adana’da yer fıstığı işleyecek fabrikaların kurulması için öncülük yapacaklarını sözlerine ekledi.
Öte yandan, hasadın başlamasıyla birlikte bölgedeki lagünlerde yaşayan balıkçıl kuşlar da bayram etti. Hasadın yapıldığı aracın arkasından süzülen balıkçıl kuşlar, tarlalardaki zararlılar ve fıstıklarla kendilerine ziyafet çekti.
Bir kilo yer fıstığı tarlada 6 liraya alıcı bulurken, bu rakamın kuruyemişçilerde 20 liraya kadar yükseldiği görüldü.
NURİ PİR
İHA