Meclis'te yeni dönem başladı

16 Nisan referandumuyla yetkileri elinden alınan Meclis, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde en uzun dönemli çalışmasına başladı. Yürütmenin yasamayı denetlemede en önemli aracı olan gensorunun kaldırıldığı Meclis'te 27'inci Dönem 2'inci Yasama yılı için açılış töreni yapıldı. İlklerle yeni döneme başlayan Meclis'in gündemi ise bir hayli yoğun...

Abone ol

Çan çalındı, Meclis açıldı. Yeni hükümet sisteminde en uzun dönemli mesai başladı.

16 Nisan referandumuyla yetkileri büyük ölçüde budanan Meclis, 24 Haziran seçimlerinin ardından ikinci kez yasama faaliyetine başladı.

Yeni yasama dönemi için Meclis Başkanı Binali Yıldırım başkanlığında tören düzenlendi.

Meclis'te bazı değişiklikler de yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne uyarlanan Meclis Genel Kurulu'nda koltuk sayısı 550'den 600'e çıkartıldı. Ayrıca hükümet üyeleri için ayrılan koltuklar salondan söküldü. Zira artık bakanların yeni sisteme göre Meclis'e gelme zorunluluğu olmayacak.

16 Nisan referandumuyla birlikte yürütmenin yasamayı denetlemede en önemli aracı olan gensoru da kaldırılmıştı. Buna paralel olarak Meclis'te milletvekilleri bir bakan hakkında gen soru veremeyeceği gibi sözlü soru önergesi de yönelteme hakkı olmayacak.

Ayrıca hükümetin bütçesini de Meclis yapamayacak. Bu yetki artık Cumhurbaşkanı'nda olacak. Cumhurbaşkanı hazırlayacağı bütçeyi Meclis'e sunacak. Meclis kendisine sunulan bütçeyi onaylamazsa hükümet, geçen yılın bütçesini "Yeniden değerlendirme oranı" ölçüsünde artırarak yeni yılda kullanacak.

Yeni döneme girerken Meclis'in gündeminde birçok konu var. Öncelikli iş Meclis İçtüzüğü'nün yeni hükümet sistemine uyarlanması olacak. Bunun yanı sıra MHP'nin af teklifi, CHP'nin emeklilikte yaşa takılanlar ve özelleştirilen şeker fabrikalarının kamulaştırılmasına ilişkin verdiği kanun teklifleri ele alınacak.

Ayrıca Suriye ve Irak tezkereleri de gündemde olacak. Tezkereler sınır ötesine asker gönderme yetkisini içeriyor.

Bu arada Genel Kurul'daki açılış töreninin ardından sürpriz de bir görüşme oldu. Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın çay daveti üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir araya geldi. Görüşmeye İyi Parti Grup Başkanvekili Ahad Andican'ın da katıldığı belirtildi. Ancak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun programını gerekçe göstererek davete katılmadığı ifade edildi.

ulusal.com.tr

Doğu Perinçek: Kürdistan ABD'nin 'müslüman' İsrail'idir Gündem "Garip" köpek profesyonel okla vurulmuş Gündem Erdoğan'dan MHP ile ittifak açıklaması Gündem Türkiye ile Suriye Tahran’da görüştü Gündem