Mısır, Sisi’nin o ziyaretini tartışıyor

Mısır Savunma Bakanı Abdülfettah Sisi’nin Moskova’yı ziyaret etmesi ve adaylığını açıklaması yeni bir dönemin başlangıç işareti olarak yorumlandı

Abone ol

Sisi Moskova’da yaptığı açıklamalarda ziyaretin iki ülke arasındaki askeri ve teknolojik işbirliğini geliştirmeye yönelik olduğunu belirtmiş, iki devletin de fayda sağlayacağını öne sürmüştü.

Mısır sokağı ABD’ye sırt çeviriyor

Mısır’ın önde gelen gazetelerinden El Vatan’da yazan Makram Mehmet Ahmet’e göre Vaşington ilk kez Mısır sokaklarının güvenini kaybetti. Mısırlılar ABD’nin, silah teminini ve yedek parça gönderimini engelleyerek ‘İhvan’ı veto eden Mısır halkının iradesini hiçe saydığını’ düşünüyor. Yazara göre Kahire sokakları bu tutumu Mısır ordusuna ve halkına ‘hakaret’ olarak değerlendiriyor. Bu nedenle Sisi’nin Moskova ziyareti büyük destek görüyor.

Diğer yandan yazar, Mısır’ın ABD’nin yerine Rusya’yı koymayacağını, tersine bundan sonra iki büyük güç ile dengeli ilişkiler kurmak istediğini vurguluyor.

El Wafd gazetesinde yazan Naci Gadrifi ise, Sisi’nin ziyaretinin ‘Mısır’ın altın çağlarını hatırlattığını’ belirtiyor ve efsane Cumhurbaşkanı Nasır’a göndermede bulunuyor. Gadrifi, Rusya’nın bölgede artık ABD’nin yerini almaya başladığını öne sürüyor.

Kahire Üniversitesi siyasal bilimler profesörü Hasan Nafaa, Sisi’nin Moskova ziyaretinin ABD’ye bir meydan okuma anlamına gelmediğini, sadece Mısır’ın somut ulusal çıkarlarının somut sonucu olduğunu öne sürüyor.

Güvenlik uzmanı Mecdi El Basyuni ise, Moskova’nın bundan sonra Sisi’nin cumhurbaşkanı adaylığını da destekleyeceğini tahmin ediyor.

İsrail endişeli

Ziyaret, beklenildiği gibi özellikle İsrail’de geniş yankı uyandırdı. Ülkenin önde gelen analistlerinden Yoşi Neşer, İsrail televizyonunda ziyareti ABD’ye, ilişkileri daha fazla gerginleştirmeme yönünde bir uyarı olarak yorumladı. Üstü kapalı tehdidin temelini ise Neşer’e göre ABD’nin Ortadoğu’dan geri adım atması oluşturuyor.

Neşer’e göre Kahire’nin rahatsız olduğu konu, ABD’nin askıya aldığı silah yardımları. İsrailli uzman, Vaşington’un mevcut politikasını sürdürmesi halinde gelecekte Mısır’ın ekonomik ihtiyacını Suudi Arabistan’ın, askeri ihtiyacını ise Rusya’nın karşılayacağını tahmin ediyor.

Ancak Neşer de, ziyaretin Mısır meydanlarına mesaj gönderdiğini düşünüyor: Moskova ile ilişkilerin neredeyse donduğu uzun yıllar sona erdi ve önümüzdeki dönem en önemli gündem maddesini güvenlik oluşturacak.

Nasır rüzgarı

Sisi’nin Moskova ziyaretinin ülkenin ABD ile ilişkilerini etkileyeceği, tüm uzmanlar tarafından paylaşılan bir görüş gibi görünüyor. Tartışma, bu etkinin hangi derecede oluşacağında. Hem uzmanlarca, hem de Mısır sokağında tekrar Nasır döneminin anımsanmaya başlaması, ülkenin dış ve iç politikasında büyük değişiklikleri ima ediyor.

Abir El Şinnavi

Aydınlık/Kahire

Kırım'daki protestolarda can kaybı yaşandı Dünya Putin orduyu alarma geçirdi Dünya Ukrayna'da son durum Dünya ABD Ordusu küçülüyor Dünya