Nükleerde tarihi adım

İran'la Cenevre'de yürütülen nükleer müzakerelerde tarihi bir adım atıldı, 20 yıldır süren anlaşmazlıkta 6 aylık geçici mutabakat sağlandı. Kapsamlı bir anlaşmadan önce, İran geçici olarak nükleer faaliyetlerini durduracak. Buna karşılık, Amerika tarafı İran'a yönelik yaptırımlarda, 7 milyar dolar civarında hafiflemeye gidecek.

Abone ol

20 yıldır anlaşmazlık konusu olan İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili tarihi bir adım geldi. Cenevre'de masaya oturan taraflar kapsamlı bir anlaşma öncesi altı aylık geçici bir anlaşma üzerinde mutabakat sağladı. Buna göre İran'ın barışçıl amaçla nükleer teknolojiye sahip olması kabul edildi. Buna karşın İran'a yönelik ekonomik yaptırım ve ambargonun hafifletimesi üzerinde anlaşıldı.

İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş üye ülkesi ve Almanya nükleer program konusunda yepyeni bir süreci başlattı. 7-8 Kasım'da masaya oturan taraflar 20 Kasım'da tekrar Cenevre'de buluştu. Öncelikle İran'ın nükleer faaliyetleri 6 aylığına geçici olarak durdurması ardından ise kapsamlı bir anlaşmaya geçilmesi konusunda uzlaşma sağlandı.

Anlaşmayla İran'ın barışçıl amaçla nükleer teknolojiye sahip olmasının da önü açıldı. 6 aylık süre sonrasında İran yüzde 5 oranında uranyum zenginleştirmeye devam edebilecek. İran bu konudaki iyi niyetini ortaya koymak için de santrifüjler arasındaki bağlantıları kesecek.

İran’ın bugüne kadar yüzde 20 oranında zenginleştirdiği uranyum stokları ise, okside çevrilerek askeri amaçlarla kullanılmasının önüne geçilecek.

Bunların karşılığı olarak ilk etapta Amerika İran'a yönelik uyguladığı yaptırımları hafifletecek. Amerika anlaşma gereği yaptırımlarda 6 ila 7 milyar dolarlık rahatlama sağlayacak. Yaptırımların yumuşatılması ile ilgili karar Obama’nın alacağı başkanlık kararıyla olacak.

Anlaşmaya varılmadan önce Amerika Dışişleri Bakanı Cenevre'de katılımcı ülkelerin dışişleri bakanlarıyla biraraya gelmişti.

ulusalkanal.com.tr

Irak'ta bombalı saldırı Dünya Fransa, Orta Afrika Cumhuriyeti’ne saldıracak Dünya Türkkan ve Elsaesser'den Suriye paneli Dünya “Lübnan'ın güvenliği İran'ın güvenliğidir“ Dünya