Aşure Gününde Hükümete Tepki

Antalya Kepez'de Gerçekleşen Aşure Gününde Aleviler Hükümetin Açılımlarına ve İcraatlarına Tepki Gösterdi

Abone ol

Muharrem orucunun sona ermesiyle birlikte yurdun dört bir yanında aşure etkinlikleri düzenleniyor. Antalya'daki aşure etkinliklerinden birini de Alevi Kültür Dernekleri Kepez Şubesi gerçekleştirdi. Hafta sonu düzenlenen etkinliğe Antalyalıların katılımı yoğun oldu. Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Ali Aktaş aşure gününde konuştu. Hükümetin alevi açılımına ve F Tipi cami cemevi projesine tepki gösteren Aktaş, "İzzetullah, Fettullah ve hükümet üçlüsü bizleri hiç bir zaman asimile edemeyecekler" dedi. Aktaş, Alevi toplumu olarak İzzettin Doğan'a da haklarını helal etmediklerini söyledi.

Alevi Kültür Dernekleri Kepez Şubesi hafta sonu gerçekleştirdiği aşure etkinliğinde yüzlerce Antalyalıyı ağırladı. Etkinlikte türküler dinlendi, aşk ile semah dönüldü. Kıyımın ve şiddetin her türlüsünün karşısında olan, birliğin ve kardeşliğin harcı aşure kazanlarda pişirildi. Kerbela'da katledilen Hz. Hüseyin'in acısı ve direnişi katıldı aşureye, günümüz yezitlerine olan öfkede. Ama en çok bir olma, iri olma ve diri olma duygusuydu aşurenin harcı. Alevi Dedesi Hüseyin Gazi Metin'in aşureyi dualamasının ardından sıcak aşure 'hak geçmesin' denilerek kaplara eşit konuldu, konuklara ikram edildi.

Aşure Gününde Öğretmenler Unutulmadı

Etkinlikte konuşmalarda yapıldı. Etkinliğin gerçekleştiği gün aynı zamanda Öğretmenler günü olmasından dolayı Şube Başkanı Abidin Özkan yaptığı açış konuşmada öğretmenleri de unutmadı. Özkan; "Çağdaş Cumhuriyetin gelecek nesillerini yetiştirecek olan onlar. Onlara minnettarız. Öğretmenler gününüz kutlu olsun" diye konuştu.

AKP Hükümetine Tepki

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Ali Aktaş, yaptığı konuşmada AKP'nin Alevi açılımına, F tipi cemevine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'kızlı erkekli kalıyorlar' ve cemevi ile ilgili olarak 'cümbüş evi' demesine, İstanbul'da yapılacak olan 3. Köprüye Yavuz Sultan Selim'in isminin verilmesine ve AKP kanadından gelen 'Cemevleri terör yuvası' sözlerine kadar AKP hükümetine tepki gösterdi.

Kadınlı Erkekli Hep Bir Aradayız

Aktaş, "Görüyorsunuz bizler, kadınlı erkekli hep bir arada oturuyoruz. İktidara inat devam da edeceğiz. Bizler çağdaş, laik, Atatürk düşüncesine sahip insanlar olarak yola devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" diyerek Başbakan Erdoğan'ın 'kızlı erkekli kalıyorlar' açıklamasına tepkisini dile getirdi.

3. Köprüye İsim Önerdiler

İstanbul'da yapılacak olan 3. köprüye Yavuz Sultan Selim'in adının verilmesinin Alevi toplumunu incittiğini kaydeden Aktaş, köprüye isim önerdi. Aktaş; "Hacı Bektaş Veli, Nesimi olabilir. Ondan da önce barış, cumhuriyet ve hatta Mustafa Kemal Atatürk ismini koyabilirler. Ama bu isimler onlarda alerji yapıyor" ifadelerini kullandı.

Cemevleri Bilim Yuvasıdır

AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'in 'cemevleri terör yuvasıdır' açıklamasına tepki gösteren Aktaş, cemevlerinin terör yuvası olmadığını, bilim yuvası olduğunu söyleyerek "Bizler, bilim almaya devam ediyoruz ve devam edeceğiz" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın cemevleri ile ilgili olarak 'cümbüş evi' ifadesini kullanmasını da eleştiren Aktaş, cemevlerinde sazlarla semahlarla ibadet ettiklerini vurguladı.

F Tipi Cemevini Kabul Etmiyoruz

Fettullah Gülen-İzzettin Doğan işbirliği ile gerçekleştirilmek istenen cami cemevi projesine de tepkisini dile getiren Aktaş, Fettullah, İzzetullah ve hükümet üçlüsünün kendilerini hiç bir zaman asimile edemeyeceğini söyledi. Aktaş,"Yaptıkları cami cemevi aşevi projesi bir asimilasyon projesidir. Biz bunu kabul etmiyoruz. İzzetullah'a da Alevi toplumu olarak hakkımızı helal etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber: Devrim Dönmez - Fotoğraf: İbrahim Koçak / ANTALYA

ulusalkanal.com.tr

Yeni Abdocanlar için TGB okul yapıyor Yurt "Tayyip Gel Bir şey deneyeceğiz" Yurt "Onlar Şimdi Üşüyorlardır!" Yurt Haremlik-Selamlık'a protesto Yurt