Avrupa’da bitti, Türkiye’deki üretim geleneğine sahip çıkın!
Türkiye’nin hızla sürüklendiği inşaat ve aşırı tüketim patlamasını eleştiren İngiliz aktivist Melinda Watson, “Türkiye iyi bir üretim üssü, buna sahip çıkın” çağrısında bulundu.
Yusuf Yavuz
Antalya’nın Kaş ilçesinde yaşayan uluslararası bir koruma vakfının kurucusu İngiliz Melinda Watson, bölgedeki yıkım projeleriyle ilgili gelişmeleri İçişleri Bakanlığı ve Antalya Valiliği’ne şikayet etti. Doğal sit alanı olan İnceboğaz mevkiinde belediye tarafından yapılan mesire yerinin yanısıra Hidayet Koyu ve Patara’daki yapılaşmalar konusundaki endişelerini dile getiren Watson, benzersiz doğasıyla sürdürülebilir turizmde model olması gereken Kaş’ın tahrip edilmemesi gerektiğine işaret ederek, “geleneksel Türk kültürü çok doğruydu. Batı odaklı inşaat ve aşırı tüketim modelini takip etmek gerekmiyor. Batı Avrupa’da onarım ve yenileme kültürü maalesef bitti. Arkadaşlarımın tamir edilecek eşyalarını Türkiye’ye getiriyorum. Türk olun. Türkçe olun. Demlik ve çay gibi. Türkiye iyi bir üretim üssü. Buna sahip çıkın” çağrısında bulundu.
‘KAŞ TURİZMDE MODEL OLABİLİRDİ’
Melinda Watson, yılın büyük bölümünü Antalya’nın Kaş ilçesinde geçiriyor. Dünyanın pek çok bölgesinde gezegenin kaynaklarının ve biyolojik zenginliğinin korunması için çalışmalar yürüten İngiliz asıllı Watson, kurucusu ve yöneticisi olduğu Raw Vakfı (raw Foundation) aracılığıyla onarım ve yenileme konusundaki girişimlerini sürdürüyor. Sahip olduğu doğası ve korunmuş kıyılarıyla Kaş’ın sürdürülebilir turizm için bir model olabileceğini dile getiren Watson, son aylarda bölgede ortaya çıkan yıkım projeleri karşısında ise endişeli.
YIKIMI DURDURMAK İÇİN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA BAŞVURDU
Kaş Belediyesi tarafınfan Çukurbağ Yarımadası’ndaki doğal sit alanında doğal örtü sökülerek yapılan mesire yeri ve plajın yanısıra Patara ve Hidayet Koyu gibi alanlarda devam eden inşaat faaliyetlerinin durdurulması için İçişleri Bakanlığı ile Antalya Valiliği’ne başvuran İngiliz Watson, “Kaş’ta ciddi bir suç ve yolsuzluk devam ediyor. Yerel halk bireysel olarak konuşmaktan çekiniyor. Tehdit veya santajla karşı karşıyalar. Ben bu konuda Kaş’ın kritik bir eşikte olduğunu düşünüyorum. Bu tür uygunsuz girişimlere bir kez izin verilirse hızla bunu diğerleri takip edecektir” diye konuştu.
‘BUNLAR KISA VADELİ KAR OLARAK GÖRÜLÜYOR’
İçişleri Bakanlığı’na yaptığı başvuruda, bölgedeki yıkım projeleri ve inşaat faaliyetlerine değinen Watson, Türkiye’nin de imzaladığı uluslararası sözleşmeleri anımsatarak yetkilileri göreve çağırdı. Başvurusunun ardından konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Watson, bu tür girişimlerin kısa vadeli kar olarak görüldüğüne dikkati çekerek, doğal çevrenin üzerindeki baskının giderek arttığını dile getirdi.
‘GELENEKSEL TÜRK KÜLTÜRÜ DOĞRU, BATILI MODELİ TAKİP ETMEYİN’
Türkiye’de son yıllarda hız kazanan benzeri girişimler konusundaki düşüncelerini de aktaran Watson, “bu basiretsiz bir düşünce. Geleneksel olarak dayanışma ve topluluk duygusuna dayanan Türk kültürü çok doğru. Kendi değerlerine sahip çıkarak ekonomiyi içeride tutmak, kültürü korumak önemli. Ancak batılı bir ekonomik model olan materyalist, aşırı tüketim ve inşaata dayanan modeli takip etmek gerekmiyor. Ekonominin çevresel ve sosyal ihtiyaçlarla eşitlenmesi gerekiyor. Sadece bireyleri değil, yaşamın tümünü düşünmek zorundayız” görüşünü dile getirdi.
‘BATI AVRUPA’DA ONARIM KÜLTÜRÜ BİTTİ, SİZ SAHİP ÇIKIN’
Yeniden kullanım ve onarımın önemine vurgu yapan Watson, “Ben geçtiğimiz hafta buzdolabı ve dondurucu konusunda bir geri dönüşüm toplantısına katıldım. Tüm cihazların tasarımları farklıydı. Bu büyük bir zaman ve maliyet demek. Batı Avrupa'da onarım ve yenileme kültürü maalesef bitti. Ben arkadaşlarımın da tamir edilecek eşyalarını Türkiye ye getiriyorum. Türkiye iyi bir onarım kültürüne ve üretim üssüne sahip. Türk değerlerinde maddi değil, manevi aile bağları da önemli. Bunlara sahip çıkın. Türk-Türkçe olun. Demlik ve çay gibi” diye konuştu.
‘BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN’
Kurucusu olduğu vakıfla ilgili bilgiler de veren Watson, “biz yeryüzünün tüm çocukları için sürdürülebilir bir geleceğe doğru çözümler bulmaya çalışıyoruz. Zenginlik ve refah kavramlarına karşın başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Ekonomik büyüme ve çevresel bozulma arasındaki bağlantıyı kırabilmeyi amaçlıyoruz” dedi.
KAŞ’TA NELER YAŞANMIŞTI?
Watson’un da aralarında olduğu ilçede yaşayan yerli yabancı pek çok insanın tepkisini çeken girişimler birkaç aydır hız kazandı. AKP’li Kaş Belediyesi’nin Çukurbağ Yarımadası’ndaki doğal sit alanında makileri sökerek yaptığı mesire yeri ve plaj, yine aynı bölgede bulunan Hidayet Koyu’ndaki yapılaşma ve Patara’da devam eden villa inşaatları, Watson’un şikâyet konuları arasında bulunuyor. Watson, söz konusu alanlarda yürütülen uluslar arası koruma çalışmalarını anımsatarak girişimlerin durdurulmasını talep ediyor.
ulusalkanal.com.tr