Yüce Divan'ı kabul etmedi gözler Genel Kurul'da

Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu dün yaptığı toplantıda AKP’li 4 eski Bakan'ın Yüce Divan’a gönderilmesini reddetti. Bu sonuç ne anlama geliyor? Eski Bakanlara Yüce divan yolu kapandı mı?

Abone ol

Yolsuzlukları Araştınma Komisyonu AKP'li üyelerin oylarıyla tartışmalı bir karara imza attı ve “Eski Bakanlar Yüce Divan'a gönderilmesin” dedi. Peki, bu kararın ardından bakanlar hakkındaki iddiaları soruşturma süreci nasıl devam edecek?

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu iç tüzük gereği söz konusu soruşturmayla ilgili raporunu en geç 9 Ocak mesai bitimine kadar Meclis Başkanlığına verecek.

9’u AKP’li, 4 ü CHP’li, 1’ i de MHP’li olan üyeler raporu okuyacak ve rapora karşı çıkan üyeler muhalefet şerhi yazacak. Tüzüğe göre rapor muhalefet şerhiyle birlikte Başkanlığa teslim edilecek.

Meclis başkanlığı da en geç 10 gün içinde komisyon raporunu bastırarak genel kurul görüşüne sunacak. Rapor Genel Kurul'da rapor okunacak.

Muhalefet partileri raporu uygun bulmazsa, eski Bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi için önerge verebilecek. Önergeler her bakan hakkında ayrı ayrı verilebiliyor.

Önerge verilir ve kabul edilirse, eski bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi için gizli oylama yapılacak. Önergenin kabulü için salt çoğunluk olan 276 milletvekilinin kabul yönünde oy kullanması gerekiyor. Bu da AKP'den en az 52 milletvekilinin önergenin kabulü yönünde oy kullanması anlamına geliyor.

Raporun genel kurulda görüşülmesi sırasında suçlanan bakanlar zaman sınırlaması olmadan kendilerini savunma hakkına sahipler. Genel Kurul’da Yüce Divan’a sevk kararı çıkarsa bakanlar hakkındaki dosya en geç 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne gönderilecek.

ulusalkanal.com.tr

Odalardan hodri meydan! Gündem YSK'dan 10 şubat uyarısı Gündem Eyleme gitti, protesto edildi Gündem 13 Şubat’a dava açıldı! Gündem