MEB'de kardeşe kıyak isyanı!
Devlet kadroları içindeki temizlik operasyonun baş aktörü olan Efkan Ala’nın kardeşinin yeni koltuğu, beraberinde isyan istifaları getirdi
Devlet kadroları içindeki temizlik operasyonun baş aktörü olan Efkan Ala’nın kardeşinin MEB Teftiş Kurulu başkanlığına getirmesi, bakanlık içinde infial yarattı. Teftiş kurulunda 5 başkan yardımcısı ve 15 müfettişin atamaya tepki için istifa ettiği öne sürüldü.
Mevzuat değişikliği mi yapılacak?
Merkez ve taşra teşkilatında 11 bürokratın görevden alındığı, 8 ilin de müdürünün değiştirildiği Milli Eğitim Bakanlığı’nda(MEB), şimdi de Efkan Ala isyanı çıktı. Operasyonun son halkasında Teftiş Kurulu Başkanı Hüseyin Acır görevinden alınırken yerine İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın kardeşi Atıf Ala vekâleten atandı. MEB’deki fişleme skandalının mimarlarından biri olduğu da ileri sürülen Ala’nın vekâleten atanma sebebi, asaleten başkanlık yapabilmek için gerekli şartları taşımaması. Teftiş Kurulu başkanı olacak kişinin bakanlık başmüfettişi olması ve 12 yıl bu görevi yapması gerekiyor. Atıf Ala, bu şartları taşımıyor. Ala’nın asaleten atanabilmesi için kısa süre içinde mevzuat değişikliği yapılacağı da konuşuluyor.
Atıf Ala’nın, bakanlığın en kritik koltuklarından biri olan Teftiş Kurulu başkanlığı koltuğuna oturmasının ardından, bakanlıktan art arda istifa haberleri gelmeye başladı. Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda 5 başkan yardımcısının yanı sıra, kurula bağlı İnceleme, İzleme Değerlendirme ile Onay ve Bilgilendirme biriminde görevli 15 müfettişin de idari görevlerinden istifa ettikleri bildirildi.
Dershane paketinde teftiş de olacak
Bakanlık tarihinde ilk kez bir taşra denetim elemanının Teftiş Kurulu Başkanlığı’na atandığı belirtilirken, MEB’in hazırlıklarını son aşamaya getirdiği dershane düzenlemesi içinde bakanlıktaki denetim birimlerinin birleştirilmesinin de yer alacağı ileri sürülüyor. İddiaya göre bakanlığın yeni teftiş mevzuatında, ilköğretim müfettişleri ile bakanlık müfettişlerinin aynı havuzda toplanması hükmü yer alıyor. MEB’in mevcut teftiş sisteminde denetimler, İl Milli Eğitim müdürlükleri bünyesinde ‘denetmen’ olarak çalışan ilköğretim müfettişleri ve bakanlık müfettişlerince gerçekleştiriliyor. Yeni sistemde ise bütün müfettişler ‘Milli Eğitim Müfettişi’ statüsüne kavuşturulacağı, böylece İl Milli Eğitim denetmenlerine Milli Eğitim Müfettişi unvanı verilerek Rehberlik ve Denetim Başkanlığı bünyesinde görev yapmaları sağlanacağı öne sürüldü. Ayrıca müfettişlerin, il müdürlüklerinin bünyesinden çıkarılarak doğrudan Ankara’ya bağlanacağı ve bu sayede taşradaki müfettişlerin özlük hakları itibarıyla bakanlık müfettişleriyle eşitlenmesi gündemde.
Aydınlık/ Ankara