Tohum üreticileri Diyarbakır'da bir araya geldi

Diyarbakır GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezince (UTAEM) düzenlenen etkinlikte, bölgede faaliyet yürüten 25 tohum firmasının temsilcisine Ar-Ge çalışmaları kapsamında ıslah edilen yeni çeşitler tanıtıldı.

Abone ol

Merkez tarafından faaliyet alanı içerisinde bulunan 11 ilden kente davet edilen 25 tohum firmasının temsilcisine, konunun uzmanı mühendisler tarafından mercimek, buğday, arpa, nohut ve diğer tarımsal ürünler hakkında bilgilendirme yapıldı, bu ürünlerin yerinde incelenmesi sağlandı.

GAPUTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, faaliyet alanları içinde yer alan 11 ilde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Merkezlerinin kurulduğu günden bu yana kırmızı mercimek, buğday, arpa, nohut, pamuk çeltik ve yem bitkisinin olduğu 40 çeşit geliştirdiklerini ve bunları çiftçinin hizmetine sunduklarını aktardı.

Merkez olarak yürüttükleri Ar-Ge çalışmalarını yerinde tanıtmak amacıyla bölgelerinde faaliyet yürüten tohum firmalarını kente davet ettiklerini ifade eden Sümerli, "Amacımız sahada yaptığımız Ar-Ge çalışmalarımızı çiftçiye ulaştırmak. Bu doğrultuda bölgede faaliyet yürüten 25 tohum firmamızı davet ettik. Onlarla birlikte baklagil, buğday, arpa deneme alanlarımızı inceliyoruz." dedi.

Sümerli, merkez olarak çalışmalarını çiftçilerle ve firmalarla paylaşmak istediklerini ifade ederek, bugün bunun startını verdiklerini ve bu çalışmaların devam etmesini dilediklerini aktardı.

Tescil ettikleri kaliteli ve verimli çeşitleri çiftçiye ulaştırma amacıyla çalışmalarını yürüttüklerini dile getiren Sümerli, şöyle konuştu:

"Tohum firmaları da bunu hızlı ulaştıran bir sektör oldu. Çiftçimiz bunu hak ediyor. Hastalıklara çok hassas olan ve dayanıklı olan çeşitleri gördük. Amacımız çiftçimize en iyisini ulaştırmak. Çiftçimiz kazandıkça biz de mutlu olacağız."

Bir tohum firmasında çalışan ve firma adına etkinliğe katılan Ziraat Mühendisi Ferhat Güntekin de yeni çeşitleri tanımak için merkeze geldiklerini ve bu ziyaretlerin büyük faydasını gördüklerini söyledi.

Tarlada tescile hazır yeni çeşitleri incelediklerini anlatan Güntekin, "İnşallah bu çeşitleri kendi firmamız aracılığıyla üretip çiftçilerimize ulaştıracağız. Buradaki amacımız kaliteli tohumu elde etmek, çiftçiye sunmak ve çiftçinin kazancını artırmak." şeklinde konuştu.

Tüketici güven endeksi arttı! Ekonomi New York borsası düşüşle açıldı Ekonomi Hükümetten kıdem tazminatı açıklaması Ekonomi Alacaklar yeniden yapılandırılıyor Ekonomi