Konya'nın erozyonla mücadelesi başarılı sonuç verdi

Konya'da TOPRAKSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen erozyonla mücadele çalışmaları olumlu sonuç verdi. Karapınar ilçesinde 54 yıldır yürütülen örnek erozyonla mücadele çalışmaları sayesinde 160 bin dekar alan çölleşmeden kurtarıldı.

Abone ol

"Toprağın bittiği yer" olarak tanınan Konya'daki erozyon mücadele çalışmaları dünyaya örnek oldu.

Konya'nın Karapınar ilçesinde 54 yıldır yürütülen örnek erozyonla mücadele çalışmaları sayesinde 160 bin dekar alan çölleşmeden kurtarıldı. Çin'in çölleşme olan bir bölgesinde Karapınar projesinin aynısı uygulandı.

İklim yönünden son derece kurak bölge özellikle küçükbaş hayvancılığın ve ağaçların yakacak olarak kullanılması nedeniyle 1960'lı yıllarda erozyonun etkisini arttırmasına neden oldu.

İlçede rüzgar erozyonu ile mücadeleye, 1962'de TOPRAKSU Genel Müdürlüğü tarafından başlandı.

İlk aşamada 160 bin dekarlık saha tel çitle çevrilerek kontrol altına alındı. Türk mühendisleri tarafından bu alanda rüzgarı kesmek için ilk önce su kamışından belli aralıklarla perdeler yapıldı.

Rüzgarın hızı kısmen kesildikten sonra perdelerin arası otlandırılmaya başlandı. Toprak hareketini tamamen durdurmak için kalıcı önlem olarak da yöreye has ve kurağa dayanıklı iğde, akasya, dişbudak, karaağaç ve akçaağaç dikildi.

Bu alanda yer alan 160 bin dekar alan çölleşmeden kurtarıldı.

ulusalkanal.com.tr

Hamzacık Köyü'nde 93 hayvan şarbon mikrobu nedeniyle öldü Yurt Kruvaziyer gemilerindeki düşüş nedeniyle esnaf kan ağlıyor Yurt Köprüçay göz göre göre zehirlendi! Yurt Aksaray'da arı yakalama operasyonu Yurt