Türkiye'de kamuculuk yükseliyor: Ekonomide KİT'lerin kilit rolü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Kamu İktisadi Teşebbüslerini gerekiyorsa yeniden yapılandıracağız'' diyerek kamuculuğa dönüşün sinyalini verdi. Erdoğan'ın KİT açıklamasını değerlendiren uzmanlar, devlet şirketlerinin ekonomide belirleyici olduğunun altını çizdi. Ekonomistler, ''İhtiyaçların belirlenerek adımların bir an önce atılması gerektiğini'' vurguluyor.

Abone ol

Koronavirüs süreci kamuculuğu öne çıkardı. Özel sektör Kovid-19'a yenik düştü. Kapitalist sistemin hakim olduğu ülkelerde ekonomi çökme noktasına geldi. Türkiye ise reform için düğmeye basmaya hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomide ''Kamu İktisadi Teşebbüsü'' vurgusu yaptı.''yeniden yapılandırılacağını söyledi:

- Kamu iktisaditeşebbüslerini gerekiyorsa yeniden yapılandırarak daha verimli ve rekabetçi hâle getiriyoruz.

Uzmanlar KİT'lerin önemini Ulusal Kanal'a anlattı.

Ekonomist Hakan Topkurulu, ''KİT'ten bahsediyorsanız, kontrollü kambiyo rejimine geçilmeli'' ifadelerini kullandı:

- Atatürkçü devrimci politikalara dönmeye başlamıştır. Yapmak zorundalar.

- Faiz politikasından vazgeçilecek. Siz KİT'lerden bahsediyorsanız. ''Bakın Amerika'daki üç kuruşluk değişiklik bizde ne yaptı? Böyle olmaz bu iş.'' Nasıl önlem alacaksınız? Set çekeceksiniz. O set kambiyo setidir zaten. Kontrollü kambiyo setidir.

- Türkiye'de aslında KİT kalmadı. Eti Bank var. Turkcell yeni kamulaştırıldı. Şeker fabrikaları var satılamayan. Yavaş yavaş KİT'ler büyümeye, ekonomide belirleyici roller oynamaya aday hale gelmeye başlamıştı Berat Albayrak döneminde.

Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ünsalan, Atatürk'ün ''Milli Kalkınma Projesi''ne dikkat çekti:

- Yaklaşım olarak doğru. Bir kurumu tek başına açıyor olmanız bir anlam ifade etmez. Plan ve program içerisinde ihtiyaç olan kurumları hayata geçirecek bir yaklaşım sergilemeniz lazım.

- Atatürk'ün kuruluş felsefesinde baktığınızda milli kalkınma projesinin doğru incelenmesi gerekir. Böyle bir yapı içerisinde hangi kurumlara ihtiyacınız var bunları belirlemeniz ve bunun ardından yeni ekonominin de gerçeklerini de dikkate alarak belki kurumları revize ederek hayata geçirmeniz gerekiyor.

- Büyüme yerine kalkınmayı tartışmak için kamu yatırımlarını hayata geçirmekte fayda olduğu kanaatindeyim.

KİT'lerle ilgili değerlendirme yapan eski Ekonomi Bakanı Ufuk Söylemez, bu kurumlarda ''sosyal yararın gözetileceğinin'' altını çizdi:

- Hem karlılık ve verimlilik esas olacak. Hem de sosyal yarar gözetilecek. Yeniden yapılandırma gerekiyor mu evet gerekiyor. Bunların atamasından denetlenmesine kadar KİT'lerin çok önemli işler yapmaları lazım. Kamu İktisadi Teşebbüsleri yapısının çok sağlıklı olacağını düşünüyorum.

- Şeffaflık, kamuya hesap verilebilirlik esas olmalı.

Türkiye'nin en etkin 50 CMO listesi açıklandı Ekonomi TIR şoförlerinden suç duyurusu Ekonomi İhracatta tüm zamanların en yüksek rekoru Ekonomi Kısa çalışma ve işsizlik ödemeleri ne zaman yapılacak? Ekonomi