Kozmetik sanayinin kirazı Sultandağı'ndan

Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde yetiştirilen ve sofralık olarak ekonomik değeri yüksek olmayan kirazlar, kozmetik ile gıda sanayisinde kullanılmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Abone ol

SultandağıKiraz Kooperatifi ve Belediye Başkanı Acar:​

- "Bu tür kirazlar sanayide kullanılıyor. İç piyasada meyve olarak da tüketiliyor, ama daha çok kozmetik ve gıda boyası yapımında kullanılmak üzere yurt dışında alıcı buluyor"

Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde yetiştirilen ve yörede "gılli" ve "karaballı" adlarıyla anılan kirazlar kozmetik ve gıda sanayinde kullanılmak üzere Almanya, İngiltere, Belçika, Fransa ile Hollanda gibi Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Sultandağı Kiraz Kooperatifi ve Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tadiki" olarak markalaştırdıkları Ziraat-900 (Napolyon) kirazı olarak da bilinen kirazın gerek ülke içinde gerekse yurt dışında piyasa değerinin yüksek olduğunu söyledi.

Yörede gılli ve karaballı gibi çeşitlerin de üretildiğini belirten Acar, gıda olarak çok fazla tüketilmeyen bu türlerin, özellikle kozmetik ve gıda sanayisinde kullanıldığına işaret etti.

Kirazın bilinen faydalarının yanı sıra sanayide kullanımının da giderek yaygınlaşmasıyla, yakın zamana kadar yeteri kadar pazar payı bulmayan kiraz çeşitlerinin de değerlendiğini anlatan Acar, "Bu tür kirazlar sanayide kullanılıyor. İç piyasada meyve olarak da tüketiliyor, ama daha çok kozmetik ve gıda boyası yapımında kullanılmak üzere yurt dışında alıcı buluyor." dedi.

Gılli ve karabalı kirazında rekoltenin iyi olduğunu, 20 bin ton civarında ürün beklediklerini aktaran Acar, "Bu kiraz türlerinde alıcılar sanayici olduğu için fiyatları bu yıl biraz düşük başlattılar. Şu anda 1,5 lira civarında. Fiyatın 2 liraya kadar çıkmasını bekliyoruz. Bu kirazlar kozmetikte, gıda boyasında, eğlence sektöründe, pastaların renklendirilmesinde kullanılıyor." diye konuştu.

- Önce işlenip sonra ihraç ediliyor

Acar, kirazın, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi birçok Avrupa ülkesine gönderildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Gılli ve karaballı kirazı direkt ihraç edilmiyor. Önce ülke içindeki tesislerde işleniyor. Ardından da sanayi ürünü olarak Avrupa'ya ihraç ediliyor. Biz kirazı fabrikalara gönderiyoruz. Onlar da marmelat ve ham madde haline getirip, sanayi ürünü olarak gönderiyor. Sultandağı'nda birçok kiraz çeşidi var. Tadiki Napolyon, gılli, karaballı, akçıllı, erken eren ve Van kirazı ilk akla gelen ürünler, ancak bir kısmının üretim miktarı çok fazla değil."

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap da kentte kiraz rekoltesinin geçen yıla kıyasla yüksek olduğunu söyledi. Arap, "Birinci sınıf kiraz, ağırlıklı olarak yurt dışına ihraç ediliyor. Bazı kiraz çeşitleri aynı zamanda Avrupa ülkelerinde kozmetikte de kullanılıyor. Bu da kirazımızın ihraç ürünü olarak daha fazla değer bulmasını sağlıyor. Kirazın sapları da kozmetik sanayisinde kullanılıyor." dedi.

AA

Turizmin yeni gözdesi butik oteller Ekonomi Hayvancılık desteklemeleri Ekonomi İstanbul-İzmir Otoyolu'nun yarıdan fazlası bitti Ekonomi "Turizmde her şey dahilden kademeli vazgeçilmeli" Ekonomi