Tüm özelimiz 9 kişiye emanet

Avrupa Birliği uyum kriterlerinden olan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yasalaştı. 254 evet oyuyla kabul edilen tasarıya göre, kişinin her türlü özel bilgisi kişisel veri kapsamına alınacak. Veriler, 9 kişiden oluşan bir kurula emanet edilecek. Tasarıya Genel Kurul görüşmelerinde itiraz eden muhalefetten sadece 29 hayır oyu çıkması ise dikkat çekti.

Abone ol

Avrupa Birliği'ne uyum için gerekli 72 kriterden biri olan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaştı.

Genel Kurul görüşmelerinde Tasarıya itiraz eden muhalefet partileri, iktidarın bir "fişleme yasası" çıkartmaya çalıştığını savunuyordu. Ancak, oylamada 254 evet oyu alan tasarıya sadece 29 hayır oyu çıkması dikkat çekti.

Kişinin her türlü özel bilgisini kişisel veri kapsamına alacak olan yasada, veriler 9 kişilik Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na teslim edilecek. Kurulun, 5 üyesini Meclis, 2 üyesini Cumhurbaşkanı 2 üyesini de Bakanlar Kurulu belirleyecek. Kurul üyeleri hiçbir partiye üye olmayacak.

Milletvekili çoğunluğuna göre AKP 3, CHP ve HDP 1'er kişi belirleyecek, MHP ise yeterli sayısı olmadığı için temsilci belirleyemeyecek. Meclis'te bu durum da ayrı bir tartışma konusu açtı.

Yasa kapsamında bireyler kendisi hakkında veri işlenip işlenmediğini, verilerin aktarıldığı üçüncü kişilerin kimler olduğunu öğrenebilecek.

ulusalkanal.com.tr

Güler: Türk milletinin egemenlik hakkına el uzatamazsınız Gündem Oktay Vural: Anlaşılan o ki arada bir pazarlık meselesi var Gündem CHP ile HDP "çözüm komisyonu" kurulmasını istedi Gündem Mardin'den acı haber: 1 şehit Gündem