Adana'daki FETÖ/PDY davası
Haklarında 15 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istemiyle dava açılan 93'ü tutuklu 145 polisin yargılanmasına başlandı.
Adana’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında aralarında çeşitli rütbelerdekilerin de bulunduğu 93'ü tutuklu 145 polisin yargılanmasına başlandı.
Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya "Terör örgütü üyesi olma, terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçundan 15’er yıldan 25'er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istemiyle yargılanan sanıklardan Adana ve Osmaniye'deki cezaevlerinde tutuklu bulunan 15'i getirildi.
Hatay, Şanlıurfa, İskenderun ve Kahramanmaraş’ta tutuklu bulunan diğer sanık polisler de duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) katıldı.
Tutuksuz sanıkların da katıldığı duruşma sanık sayısının fazla olması nedeniyle Adana Bölge Adliye Mahkemesi'nde yapıldı.
Sanıkların yaklaşık 5 saat süren kimlik tespitlerinin ardından mahkeme başkanı, sanıklar ve avukatlarından iddianamedeki suçlamalara yönelik savunma yapmalarını istedi.
Mahkeme başkanı, duruşmanın 7 gün süreceğini belirttikten sonra sanıkların savunmalarına geçildi.
Tutuklu sanık Ehliman Karagöz, savunmasında, silahlı terör örgütü suçlamasını kabul etmedi.
Duruşma başlamadan önce telefonunda ByLock olduğunu öğrendiğini belirten Karagöz, "ByLock suçlamasına karşı çaresizim. 14 yıldır bu telefonu kullanıyorum. ByLock bu numaraya nasıl indirildi? 2014’ten bu yana kullandığım söyleniyor. ByLock kullanmak suç mudur? Devlet bu konuda bilgilendirme yapmadı. ByLock’un suç olduğunu 15 Temmuz’dan sonra öğrendik." dedi.
Fazla taltif aldığı ve örgüte bu taltiften himmet adı altında para aktardığı iddiasını da kabul etmeyen Karagöz, 22 yıllık görevi boyunca projelerinin takdir edildiğini ve taltif ile ödüllendirildiğini söyledi.
Karagöz, bazı emniyet müdürlerinin çalışmadan taltif aldığını da iddia ederek, "Ben 63 taltif aldım onlar ise binlerce kez almıştır ancak onlara soruşturma açılmamıştır. Gerçekler ortaya çıkacaktır." diyerek tahliyesini istedi.
Sanık Savaş Durdu da darbe girişimi sırasında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görev yaptığını belirterek, "İstirahatteki ve izindeki tüm personeli çağırdım. Nöbetçilere uzun namlulu silah ve çelik yelekle göreve gitme talimatı verdim. Kalkışmanın yaşandığı İncirlik 10.Tanker Üs Komutanlığının arka nizamiyesinde görev yaptım. 40 saat görev başında durup ekibimle buradaki kalkışmayı önledik." dedi.
ByLock kullanmadığını da iddia eden Durdu, "Emniyet müdürlüğü rütbesine gelene kadar 8 tane taltif aldım. Himmet adı altında ödeme yapmadım. Yıla bölündüğünde aldığım taltif bir kebap parasına bile yetmiyor." ifadesini kullandı.
- Yüzleştirme yapıldı
Bu arada mahkeme başkanı, etkin pişmanlık yasasından faydalanıp itiraflarda bulunan F.Ö'nün dosyasının ana dosyada birleştirildiğini söyleyip, F.Ö'ye kendisini örgüte soktuğunu öne sürdüğü polisleri teşhis ettirdi.
F.Ö, kendisine ByLock'u Çukurova Üniversitesi’nde laborant olarak çalışan F.A'nın yüklediğini iddia etti.
Daha sonra mahkeme başkanı, F.Ö'ye itiraflarında isimlerini verdiği sanık polisler Abdurrahman Özcan ile Hacı Ali Yaşarcan'ı gösterip, "Bunlar mı?" diye sordu. F.Ö. de "Doğru bunlar" diyerek cevap verdi.
Sanık komiser Selami Sazil de ByLock kullanmadığını iddia ederek, "ByLock listesine nasıl dahil edildiğimi anlamıyorum. Listede ismimin olmasını yadırgıyorum.” dedi.
Aldığı taltiflerden himmet adı altında bağış yapmadığını, kimsenin de kendisinden para istemediğini ileri süren Sazil, "Aldığım taltifin 200 olduğu söyleniyor. Ben ise 200 olduğunu düşünmüyorum. 22 yıla göre fazla değil. Aldığım maaşla kıyaslama yapılması yanlış. Hakkımda iddialarda bulunan kişi yalan söylüyor. Ben dediği tarihlerde İzmir’de değildim. O yıllarda Kocaeli’de lise öğrencisiydim. Tek bir delil gösterilsin asılmaya razıyım." diyerek tahliyesini istedi.
Duruşma diğer sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.