İşçilere zorla sözleşme imzalattılar

Sağlık Bakanlığı'nın, taşerondan kadroya geçen emekçilerin iş güvencelerini tehlikeye atacak yeni bir sözleşme hazırladığı ortaya çıktı. Yeni sözleşmeyle Bakanlığın elinde olan işten çıkarma yetkisi hastane yönetimine devredildi. 2 tutanakla işten çıkartılacak emekçilere zorla sözleşme dayatılıyor.

Abone ol

Devletin elinde olan yetki hastane yönetimine bırakıldı, emekçilerin iş güvencesi tehlikeye girdi.

Binlerce taşeron işçisi kadroya geçti ancak sıkıntıları bitmedi. Kadroya alındıktan sonra işçiler iş yerleri ile bir sözleşme imzalamıştı. Ancak emekçilerin iş güvencesini ortadan kaldıracak yeni adım Sağlık Bakanlığı’ndan geldi.

Bakanlık, 81 ildeki hastane yönetimlerine işçilere imzalatılması için bir tebliğ gönderdi. Gönderilen yazıda, belirsiz süreli iş sözleşmesinin 4’üncü maddesinde değişiklik yapıldığı ifade edildi. İşçilerin değişiklik çerçevesinde yeni sözleşme imzalamaları istendi.

Bakanlık tarafından gönderilen yazıda, işlerini tam manasıyla yerine getirmeyen işçilerin iş akdine son verileceği belirtildi. İşten çıkartmak için 2 tutanağın yeterli olacağı da ifade edildi. Bu işlemi daha önce devlet yani yetkili kurum Sağlık Bakanlığı yaparken yeni sözleşmeyle hastane yöneticileri yapacak.

Oysa, işçilerin görevlerini yerine getirmemesi halinde yöneticilerin bazı yaptırım uygulama hakları var. Ancak bu doğrudan işten çıkartma değil. Bu değişiklikle iş yeri yöneticisi işçiyi işten çıkartabilecek. Tebliğle birlikte bir başka değişiklik de işçilerin istihdam edildiği yerlerden başka yerlere görevlendirilmesinin idarenin iznine bırakılması.

Bakanlığın bu adımına işçi cephesi ise tepkili. Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş Sendikası konuyu yargıya taşıdı. Sendika, sözleşme maddelerinde yapılan değişikliklerin iptaline karar verilmesini istedi.

Öte yandan Ulusal Kanal’ın ulaştığı bir işçi de yeni sözleşmeyi hastane yönetiminin zorla imzalattığını, aksi takdirde işsizlikle karşı karşıya bırakıldığını belirtti.

HABER: SEDA AKYÜZ

ulusal.com.tr

Aile hekimleri 8 Şubat’ta miting yapacak Sağlık Pesketaryen diyeti nedir? Pesketaryen diyeti nasıl yapılır? Sağlık Prof. Dr. Canan Karatay'dan koronavirüs değerlendirmesi Sağlık Kobe Bryant ve kızının ölüm nedeni olan Künt travma nedir? Sağlık