Ruhsal hastalık yaşayanları meslek sahibi yapan kurslar

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne yatan hastalar, rehabilitasyon merkezindeki meslek kurslarına katılarak, tedavi sırasında meslek öğreniyor. Dikiş- nakış, resim, boyacılık, el sanatları, pastacılık, örgü kurslarına katılan hastalar, iş ararken karşılaştıkları 'akıl hastası' etiketinden de kurslar sayesinde kurtularak para kazanıyor.

Abone ol

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören hastaların tedavisine destek olmak ve meslek kazandırmak için hastane yönetimi harekete geçti. Hastanedeki rehabilitasyon biriminde açılan meslek kursları ile toplumdan dışlanan ve iş bulmakta zorluk çeken ruh sağlığı hastaları, tekrar toplumda kendilerine yer buldu. Rehabilitasyon birim sorumlusu Zeyno Öztürk, merkezde 10 öğretmen ile ruh sağlığı hastalarına çeşitli kurslar verildiğini söyledi. Öztürk, "Keçe, aksesuar yapımı, halkoyunları, resim, ahşap boyama, ebru, dikiş nakış gibi kurslarla hastaları destekliyoruz. Meslek sahibi olabilecekleri kurslar veriyoruz. Pastacılık kursu açılacak. Atölye ve mutfak hazır. Etek, pantolon dikiyorlar. Örgü kurslarında öğrenip dışarıda satış yapan ve para kazanan hastalarımız var. Hatta bazı hastalarımız evde dokuyup bize getiriyorlar. 'Siz bunları satın, parasını da rehabilitasyondaki hastalar için kullanın' diyor" diye konuştu.

HASTALAR KENDİLERİNİ KANITLIYOR

Hastaneye tedavi olmak için yatan hastaların taburcu olduklarında çok büyük zorluklar yaşadığına dikkati çeken Öztürk, 'akıl hastası' damgası yediklerini ve iş bulamadıklarını söyledi. Açılan meslek kurslarının buna da katkısı olduğunu dile getiren Öztürk, "Hastalar maalesef etiketleniyor. Hastaneye yattı, uzak duralım, işe almayalım düşüncesi oluyor. İşe giremedikleri için de birçok sorun yaşıyorlar. Bu kurslarla hastalar kendilerini kanıtlayabiliyor" dedi.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi ve Yöneticisi Ahmet Ayer ise meslek kurslarında hastaların yeteneklerinin ortaya çıktığını; onların üretmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

HASTANE RENGARENK OLDU

Hastanedeki rehabilitasyon birimindeki kurslar sayesinde resim ve boyama yapmayı öğrenen hastalar ilk olarak hastane duvarlarını rengarenk boyadı. Aldıkları eğitimin ardından hastaların yaptığı bu uygulama çok beğenildi. Hastalarla birlikte bankları ve masaları boyayan Başhekim Ahmet Ayer de hastaların boyadıkları banklar ve masalarla geri dönüşüme de katkı sağladıklarını söyledi.

TEDAVİYE KATKI SAĞLIYOR

Yapılan boya ve süslemelerin hastaların tedavisine de katkı sağladığını kaydeden Ahmet Ayer, "Rehabilitasyon takımı ve hastalarla birlikte hepimiz içimizdeki duyguların rengini masaya, sandalyeye, duvarlara yansıtıyoruz. Bunun çok rahatlatıcı olduğunu görüyoruz. Bu çalışmaların amacı zaman geçirmek değil. Hastaların nitelikli olarak gelişmelerini ve bilişsel duygusal anlamda daha iyi hissetmelerini sağlamak. Çalışanların da tükenmişliklerini önlemek istiyoruz. Değişik renkler aynı ortamda olsanız bile farklı duygular taşımasına sebep olur. Duyguların rengi günlük yaşamda önemli katkı sağlar. Hayattaki ve tedaviye önemli bir yeri var" dedi.

YÖNTEM YURTIDIŞINDA KULLANILIYOR

Hastane içinde çöp tenekesinde, duvarda, trafolarda rastlanabilen renkli desenler ve boyaların dünyada kanser hastaların tedavisinde kullanıldığını açıklayan Ayer, "Dünyada özellikle kanser tedavisi veren onkoloji kliniklerinde örnekleri var. Onlar da duvara ve cama iz bırakmak şeklinde çalışmalar yaparak hastanın var olduğunu, yaşadığını gösteriyorlar. Biz de bunu psikiyatride kullanıyoruz. 'Biz de buradayız, yaşıyoruz, mücadele ediyoruz, daha iyi olmak için bu çabaları sağlıyoruz' mesajı vermek istiyoruz. Tedavi olan hastalar ve günlük mesaisi sürdüren çalışanlara önemli katkıları oldu. Hastanemizin değişik bölümlerindeki çalışanlarımız da kendi servislerin de renklenmesini istedi" diye konuştu.

(DHA)

Pokemon GO bedensel sorunlara yol açabilir Sağlık Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde "Fen ve Sosyal Bilimler Projesi" uygulanacak Sağlık KPSS yerleştirme sonuçları açıklandı - Tıkla ÖSYM KPSS sonuçları sorgula Sağlık Uyarı geldi: 'Turist ishali' olmayın! Sağlık