Türkiye ve Rusya bir çok alanda dev anlaşmalara imza attı

Rusya'ya karşı Amerika'nın ve batının yaptırım söylemlerinin arttığı bir dönemde, Ankara-Moskova arasında dev anlaşmalara imza atıldı. Anlaşmayla Güney Akım projesi ve Ukrayna devre dışı kalacak, Rus gazı Türkiye üzerinden geçirilecek. Doğalgaza yüzde 6 indirim uygulanacak. Akkuyu santrali projesi hızlandırılacak. Ticaret hacmi 2020 yılına kadar 100 milyar dolara çıkarılacak.

Abone ol

Moskova'da temelleri atılan 100 milyar dolarlık anlaşma Ankara'da sonuçlandı. Rusya Türkiye ile enerji başta olmak üzere bir çok alanda dev anlaşmalara imza attı.

10 Rus bakan ve kalabalık bir heyetle gelen Türkiye'ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaklaşık 1,5 saat görüştü.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan basına kapalı görüşmenin ardından, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi 5'inci Toplantısı başladı.

Toplantıya Erdoğan ve Putin başkanlık etti. Toplantının ardından iki ülkenin mutabakat sağladığı anlaşmalar için imzalar atıldı. İmzaların ardından da ortak basın toplantısı düzenlendi.

Peki, Rusya ve Türkiye'nin imzaladığı anlaşmada neler var? En önemlisi Güney Akım projesi. Rus lider, yaptırımlar nedeniyle Avrupa Birliği'ne resti çekti. "AB’nin tutumundan ötürü Güney Akım Projesi’nden vazgeçileceğini" açıkladı. Bu projeye karşılık Güney Avrupa ülkeleri için Türkiye topraklarından geçen yeni bir enerji hattı kurulacak.

Türkiye’nin enerji ihtiyaçlarının karşılanması için Mavi akım boru hattının kapasitesi büyütülecek. Türkiye’ye ulaştırılan doğalgaz miktarı da 3 milyar metreküp artırılacak.

1 Ocak'tan itibaren Türkiye'ye gönderilen doğalgazda yüzde 6 indirime gidilecek. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali için de çalışmalar hızlandırılacak.

İkili ticarette dolar aradan kaldırılacak. Doların yerine milli para birimleri kullanılacak.

Suriye konusunda da Moskova'nın stratejik tutumu ve Ankara'nın yaklaşımı ele alındı.

ulusalkanal.com.tr

''Durumumuz ne olacak?'' Gündem O öneriye tepkiler yağdı! Gündem Uyuşturucuya hayır Gündem Yatağan resmen satıldı Gündem