İnsan varlığını onlara borçlu!

Türkiye’nin bitki ve hayvan haritasının çıkarılması için yürütülen projede çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı…

Abone ol

Yusuf Yavuz

Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin ortaya çıkarılması amacıyla 2013 yılında başlatılan ‘Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’ çalışmaları sürüyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından yürütülen ve 81 ili kapsaması planlanan projede bugüne kadar 34 ilde 9 binden fazlası flora, 1202’si de fauna olmak üzere toplam 10 bin 258 takson tespit edildi. 2018 yılında tamamlanması planlanan projede ortaya çıkan verilere göre tespit edilen 1157 taksonun gıda üretiminde, 1036 türün bitkisel ilaç sektöründe, 485 türün ise peyzaj bitkisi olarak kullanıldığı belirlendi. Proje kapsamındaki çalışmalar, doğal varlıkların insanın gündelik hayatını sürdürebilmesi için ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha ortaya koydu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından yürütülen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 2013 yılında başlatılan projede bugüne kadar 34 ilde çalışmalar tamamlandı, 42 ilde ise halen devam ediyor. 2018 yılına kadar 81 ilde tamamlanması planlanan projeyle Türkiye’nin karasal ve sucul biyolojik çeşitliliğine ilişkin harita ortaya çıkarılacak.

PROJE KAPSAMINDA BUGÜNE KADAR 10 BİN 258 TAKSON TESPİT EDİLDİ

Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında bugüne kadar toplamda 10 bin 258 adet taksonun tespit edildiği açıklandı. 9 bin 056 adeti flora, 1202 adeti ise fauna taksonu olduğu kaydedilen türlerle ilgili yapılan çalışmalar sonucunda 2 bin 488 takson da kayıt altına alındı.

TEHLİKE ALTINDAKİ TÜRLER

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kategorilerine göre bugüne kadar tespit edilen flora taksonlarından165 adedinin CR-Çok Tehlikede, 326 adedinin EN-Tehlikede, 695 adedinin de VU-Zarar Görebilir statülerinde olduğu belirlendi. Fauna taksonlarına bakıldığında ise 21 adedi CR-Çok Tehlikede, 41 adedi EN-Tehlikede, 57 adedi de VU-Zarar görebilir statüsünde olduğu bilgisine ulaşıldı.

YOK OLUŞA NEDEN OLAN TEHDİTLER DE BELİRLENECEK

Biyolojik çeşitliliğin envanterinin ortaya çıkarılabilmesi amacıyla yürütülen çalışmalarla, tür, habitat ve ekosistem gidişatı hakkında bilgiler de ortaya çıkarılacak. Türlerin azalmasına ya da yok olmasına neden olan tehditlerin de belirlenmesine olanak sağlayacak olan projeyle söz konusu tehditlerin ortadan kaldırılması için çözüm üretilmesi hedefleniyor.

BİNLERCE TÜR GIDA, İLAÇ, SÜS EŞYASI VE PEYZAJDA KULLANILIYOR

Proje kapsamında tespiti yapılan 1157 taksonun gıda üretiminde kullanıldığı, 1036 türün de tıp ve bitkisel ilaç sektörü tarafından kullanıldığı görülürken, 982 türün genetik materyal, 764 türün süs eşyası, 485 türün ise peyzaj bitkisi olarak kullanıldığı tespit edildi. Böylece proje kapsamındaki çalışmalar, doğal varlıkların insanın gündelik hayatını sürdürebilmesi için ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha ortaya koydu.

Fotoğraflar: Adem Çevikbaş, Yusuf Yavuz

Mersin'de kaçakçılık operasyonları Gündem Kastamonu'da PKK/KCK operasyonu Gündem Kayıp üniversite öğrencisi İhsan Öztürk ölü bulundu Gündem FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma Gündem