Çukurova Üniversitesi öğrencileri tepkili: "Bu sistem parası olan okusun, olmayan dondursun anlayışıdır"

Çukurova Üniversitesi koronavirüs önlemleri kapsamında yeni sınav yönergesi yayınladı. Kopya çekilmesinin önüne geçmek adına, online sınavlarda görüntü ve ses açma zorunluluğu getirildi. Bu şartları yerine getiremeyenlere de okulu dondurma hakkı verildi. Öğrenciler ise "eğitimde fırsat eşitliği" istiyor.

Abone ol

Yıllarca çalışıyorlar. Emek veriyorlar. Geleceklerini belirleyecek sınavlara giriyorlar. Ancak koronavirüsün faturası eğitimde eşitsizlik yaratan uygulamalarla üniversite öğrencilerine ödetiliyor...

Çukurova Üniversitesi Senatosu 6 Kasım tarihinde, Uzaktan Öğretimde Ölçme ve Değerlendirme Yönergesi yayınladı. Yeni yönerge beraberinde tepkileri de getirdi.

Yönergeye göre; Online sınav sırasında kopya çekilmesinin önüne geçmek için kamera ve mikrofonun açık olacak. Gerekli alt yapısı olmayan öğrenciler ise bulundukları illerdeki üniversitelerin alt yapılarını kullanabilecek. Şartları karşılayamayan öğrenciler, kayıt dondurma talebinde bulunabilecek.

Yeni yönergenin eğitimde eşitsizlik yarattığını belirten Çukurova Üniversitesi öğrencileri ise bir bildiri yayınladı. Bildiride, "Bu yönergeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Fırsat eşitliğinden ödün verilmeyen bir üniversitenin öğrencisi olduğumuza inanıyoruz. En kısa zamanda, taleplerimizi ve haklarımızı gözeten bir cevap bekliyoruz." denildi.

Çukurova Üniversitesi öğrencileri Ulusal Kanal aracılığıyla, kaygılarını dile getirdi.

1- Mevcut sistemle dayatılan altyapı şartlarını sağlayamadığı ve bu araçlara ulaşamadığı için kayıt donduran öğrencilerin, okullarının uzamasından kaynaklı maddi ve manevi sorunları nasıl çözülecek? Okulun uzaması sebebiyle KYK Yurtlarından çıkış yapmaları ve KYK kredi ve bursların kesilmesi sebebiyle yaşanacak olan mağduriyeti kim giderecek? Parası olan okusun, olmayan okulunu dondursun gibi bir anlayış, eğitimde fırsat eşitliği yasasına aykırı değil midir?

2- İnternet alt yapısının düzgün olmadığı bölgelerde, yavaş bağlantı ve kesilmelerden kaynaklı olarak; Öğrencilerin soruları görememe, cevapları sisteme girememe ya da tamamen sistemin çökmesiyle sınavı bitirmiş görünme gibi sorunlar sebebiyle yaşanacak mağduriyetleri nasıl giderilecek?

3- Sınav güvenliği adı altında bağıl sistemden, mutlak sisteme geçildi. Kopya çekmeyi önlemek için zaten bir sürü fırsat eşitliğine aykırı kural getirilmişken, birde mutlak sisteme geçilmesiyle ne amaçlanıyor? Bu şekilde korunmak istenen hak kimin hakkı?

Şimdi Çukurova Üniversitesi öğrencileri bu soruların yanıtlarını bekliyor.

ulusal.com.tr

ulusal.com.tr

YÖK geri adım attı: O öğrencilerin kayıtları silinecek Eğitim Eğitimde üçüncü aşamaya geçildi Eğitim Uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirme uygulamaları belirlendi Eğitim Muş'ta öğrenciler taziye evinde uzaktan eğitim alıyor Eğitim