İngiltere'den Türkiye ve Rusya açıklaması

Rus jetinin düşürülmesi dünyada büyük yankı uyandırdı. Avrupa Birliği "Neler yaşandığını anlamaya çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Olağanüstü toplanan NATO'dan yapılan ilk açıklamada ise "Ankara ile yakın irtibat halindeyiz" ifadelerine yer verildi. Birleşmiş Milletler'den ise "Uçağın vurulması IŞİD'le mücadelede engel yaratabilir" değerlendirmesi geldi.

Abone ol

Rusya'ya ait askeri jetin hava sahasını ihlal ettiği için düşürülmesi, büyük yankı uyandırdı. İngiltere ve Avrupa Birliği, "Çok ciddi bir olay. Durumu yakından takip ediyoruz. Tam olarak ne yaşandığını anlamaya çalışıyoruz” açıklaması geldi.

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Miloş Zeman ise Türkiye'yi suçlayıcı ifadeler kullandı. Miloş “Kimi zaman, Türkiye’nin IŞİD’le gayrı resmi olarak işbirliği yaptığı yönünde şüpheler dile getiriliyor. IŞİD’le savaşan Rusya'ya ait uçağın düşürülmesi, son derece dikkat çekici" değerlendirmesinde bulundu.

Gözlerin çevirildiği NATO'dan ilk açıklama ise sözcü Carmen Romero'dan geldi. Türkiye'nin talebi üzerine olağanüstü toplanma kararı aldıklarını belirtti. “Durumu yakından takip ediyoruz, Türk yetkililerle irtibat halindeyiz” diyen NATO Sözcüsü Irina Novakova'da ayrıntıları NATO büyükelçileriyle paylaşacaklarını açıkladı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, twitter hesabından yaptığı açıklamada "Bu tehlikeli dakikalarda hepimiz soğukkanlı ve sakin olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Enformayon Servisi Direktörü Ahmed Fevzi'de "Rus uçağının düşürülmesinin IŞİD’e karşı küresel çapta verilen mücadele açısından yeni engeller yaratabileceğini" söyledi. Fevzi, “Türkiye’nin Rus uçağının düşürülmesi konusunda yaptığı açıklamaları gördüm ve bu durumu daha da karmaşıklaştırıyor” dedi.

Öte yandan Ankara’daki Rus Maslahatgüzarı ile P5 üyesi ülkelerin Ankara’daki Büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Diplomatik kaynaklara göre; Rusya, ABD, İngiltere Maslahatgüzarları ve Fransa Büyükelçisi ile görüşme yapıldı. Çin Büyükelçisi ile görüşmeler yapılacak.

NATO Konseyinin acil toplantıya çağırıldığı olayla ilgili BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi üyelerine de mektup gönderildi.

İNGİLTERE'DEN TÜRKİYE VE RUSYA AÇIKLAMASI

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın sözcüsü, Cameron ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak telefonda görüştüğünü aktardı.

Sözcü, "(Cameron) Başbakan Davutoğlu'na Türkler ile Rusya arasında doğrudan iletişim olması konusunda güçlü tavsiyede bulundu" dedi.

ulusalkanal.com.tr

HSYK o hakim ve savcıları görevden uzaklaştırdı Gündem Rusya'dan Türkiye'ye nota Gündem PKK'dan ABD'ye: Daha fazla yardım Gündem Pentagon'dan açıklama: Bu Rusya ve Türkiye hükümetleri arasında gerçekleşen bir olaydır Gündem