Yırca'ya santral tartışmalarına son nokta

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde kurulması planlanan termik santral için alınan 'acele kamulaştırma' kararını esastan iptal eden Danıştay 6. Dairesi'nin kararını kısmen onadı. Böylelikle Yırca'da termik santral yapma projesi tamamen iptal olurken, kurul, gerekçeli kararını henüz açıklamadı.

Abone ol

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde kurulması planlanan termik santral için alınan 'acele kamulaştırma' kararını esastan iptal eden Danıştay 6. Dairesi'nin kararını kısmen onadı. Böylelikle Yırca'da termik santral yapma projesi tamamen iptal olurken, kurul, gerekçeli kararını henüz açıklamadı.

Yırca Mahallesi'nde, 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu'nun aldığı 'acele kamulaştırma' kararı Danıştay tarafından, esastan iptal edilmesine rağmen tartışmalar bitmedi. Karar, dosyanın da tarafı olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ve Kolin firması tarafından temyiz edildi. Dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gitti. Kurul, Danıştay 6'ıncı Dairesi'nin kararını kısmen onadı. Yırca köylülerine destek veren Avukat Deniz Bayram, ÇED raporuna karşı da verilen iki yürütmeyi durdurma kararı olduğunu hatırlattı. Greenpeace ve Yırcalı köylülerin avukatı Deniz Bayram, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun bu kararının ardından Kolin Şirketler Grubu, yaptığı açıklama ile Yırca'da zeytinlik arazilerde kurmayı planladığı Kolin termik santrali projesinden vazgeçtiğini ve projenin zeytinlik olmayan başka bir yerde gerçekleştireceğini duyurduğunu belirtti. Yırca halkının mücadelesinin haklılığının bir kez daha kanıtlandığını vurgulanan Bayram, "Santralin, vereceği zararlar nedeniyle Türkiye'nin hiçbir yerinde yapılmaması gerekir" dedi.

İlk günden itibaren, projenin hukuka aykırı olduğunu ve hukuki sürecin beklenmesi gerektiğini ifade ettiklerini vurgulayan Bayram şunları söyledi: "Buna rağmen, hukuksuz ve usulsüzce 6 bin 666 zeytin ağacı kesildi. Bugün, Greenpeace ve Yırcalılar'ın birlikte açtıkları davada alınan 'acele kamulaştırmanın iptali' kararının kısmen onanması ve ÇED kararı dahil olmak üzere projeye karşı başlatılan hukuk süreçlerinde alınan sonuçlar üzerine, Kolin Şirketler Grubu, kömür yakıtlı termik santral projesini Yırca köyü zeytinliklerinde hayata geçirmeyeceğini ifade etti."

KÖMÜRLÜ SANTRALLER DÜNYANIN HER KÖŞESİNDE ZARAR VERİYOR

Bundan sonraki süreçte, Yırca'da 6 bin 666 zeytin ağacının kesilmesinden sorumlu olan tüm kişilere karşı cezai sorumlulukların üzerine gideceklerini ve Yırca köylülerinin yanında olacaklarını ifade eden Bayram, "Kömür yakıtlı termik santraller, yerel, bölgesel ve küresel çapta, geri dönüşü mümkün olmayan büyük çevre tahribatına ve ölümcül sağlık etkilerine neden olur. Kömürlü termik santraller, astım, bronşit, kanser gibi pek çok ciddi hastalığın nedeni. Bu nedenle kömür projeleri sadece zeytinliklerde değil, yeryüzünün her köşesinde, hayatın olduğu her yerde izin verilmemesi gereken projelerdir. Bu nedenle, Yırca'da olduğu gibi, kömür santrallerine karşı mücadelemiz devam edecek. Türkiye, yeryüzü ve insan sağlığını riske atmadan, enerji verimliliği ve temiz enerji politikaları ile hem enerji ihtiyacını karşılayabilir hem de daha fazla istihdam yaratabilir" diye konuştu.

DHA

Kına yakılarak Çanakkale'ye uğurlandılar Yurt Böyle uğurladılar! Yurt Kamyonet, TIR'a çarptı: 1 yaralı Yurt Antalya’nın yeşili ticari alana kurban edilmesin! Yurt