Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır?

Abone ol

Tüp bebek tedavisi kabaca “laboratuvarda döllenme” olarak açıklanabilir. Kadın vücudunda gerçekleşmeyen döllenmenin, laboratuvar ortamında taklit edilerek yapılmasıdır. Erkeğin sperminin, kadının yumurtası ile bir araya getirilmesi sağlanıyor ve bu laboratuvar ortamında yapılan işlem sonrasında ortaya embriyolar çıkıyor. Uzman hekimlerin belli süre takibi sonrasında embriyolar anne adayı kadının rahmine yerleştiriliyor.

Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda yapılır?

Çiftler normal yolla bebek sahibi olamayınca denedikleri yumurtlama ya da aşı tedavisinden sonuç alamazsa ya da alınamayacağını anladıkları vakit, tüp bebek tedavisine başvurabilir. Bir diğer deyişle; erkeğin spermlerinin çok az olduğu ya da kadının kanallarının tıkalı olduğu durumlarda doğrudan tüp bebek kararı verilerek tedaviye başlanabilir. Bu tedavi yöntemindeki önemli ayrıntılardan biri de çiftlerin yaşları. Zira erkeğin ileri yaşlarda sperm sorunu yaşadıkları bilinen bir gerçektir ama kadının yaşı bu konuda çok daha önemli bir ayrıntı. Kadının yaşı ne kadar genç ise tedavinin başarı oranı ve bol sayıda yumurtaların elde edilme şansı da artar. 40 yaş üzeri bayanlarda bu yöntem belirli riskler taşımaktadır. O yüzden bu yaştaki kadınların tedavilerinde aceleci davranmak gerekir. Örneğin; birkaç kez aşılama yapıp deneyelim, olmazsa tüp bebek tedavisi yaparız gibi düşüncelere girilmeden derhal tüp bebek tedavisine başlanmalıdır. 40 yaş üzeri bayanlarda artık zaman çok önemli bir kavram haline gelir. Gerek tedavi görecek bayanın sabrı ve motivasyonu, gerekse de maddi ve manevi anlamda aileleri yormamak adına bu etkili yöntemin bir an önce hayata geçirilmesi gerekir.

Tedavi süreci

Tüp bebek tedavisi konusunda çiftler arasında karar verildiği vakit, tedavi süreci kadının adetinin ilk döneminde, ikinci ya da üçüncü gününde başlamaktadır. Yaklaşık olarak iki, iki buçuk hafta tedavi sürmektedir. Bu süreçte oluşan bebeklerden bir ya da iki tanesi kadının rahminin içine yerleştirilir ve bu işlemden yaklaşık 10 gün sonrasında da gebelik sonuçları için haber beklenmektedir. Dolayısıyla, tüm bu işlemler sonucunda kadının, basit bir hesapla başlangıçtan bir ay sonra kadının gebe kalıp kalmayacağı belli olacaktır.

Riskleri nelerdir?

Tüp bebek tedavisi sonrasında gebelik sağlandığı vakit, her gebelikte çok düşük de olsa ‘dış gebelik’ adı altında bir sorun olabilir. Özellikle kanal tıkanıklığı olan bayanlarda tüp bebek tedavisi sonrası gebelikte bu sorun daha fazla yaşanmaktadır. Bunun dışında tüp bebek tedavisinin en büyük riski daha doğrusu en çok dikkat edilmesi gereken hususlarından bir tanesi de ‘aşırı uyarılma tablosu’ adı verilen göstergedir. Çok sayıda yumurta geliştirmek için bazı ilaçların yüksek dozda kullanılması sonucu kadınlarda hormon düzeyleri aşırı yükselebiliyor, çok sayıda yumurta elde edilebiliyor. Bu tarz yan etkilerden korunmak için doktorlar, bu riski taşıyan bayanlarda taze embriyo transferi tercih edilmez. Bunun yerine tüm embriyoları dondurarak, 1-2 ay geçse dahi bu embriyoları hiçbir risk taşımadan transfer etme şansı oluyor. Ankara tüp bebek merkezi arayanlar için bu adresde uygun fiyata kaliteli hizmet alabilirsiniz.

Güneş alerjisi başka hastalıkların belirtisi olabilir Sağlık Yetişkin birinin ortalama kaç saat uykuya ihtiyacı var? Sağlık Ehliyetinizi yenilemeden önce bunlara dikkat edin! İşte ehliyet yenileme şartları Sağlık 82 yaşındaki hastanın kalp kapağı 15 dakikada değiştirildi Sağlık