Botanik fuarı EXPO’yu semizotu bastı!

Anıt zeytin ağaçları kuruyan, milyonlar harcanan bitki teşhir alanlarını semizotları bürüyen EXPO, özelleştirilme kapsamında Acun Ilıcalı’ya verilecek iddiasıyla gündemde...

Abone ol

Yusuf Yavuz

Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı uluslararası botanik fuarı ‘EXPO 2016 Antalya’ 30 Ekim’de sona erecek. Yaklaşık 2 milyon liraya malolan ve 22 Nisan’da kapılarını ziyaretçilere açan Aksu ilçesindeki 1200 dönümlük EXPO alanı beklenen ilgiyi görmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere devletin zirvesine törenlerle diktirilen anıt zeytin ağaçlarının bazıları kurudu. 600’ü endemik, 3 binden fazla bitki türüne ev sahipliği yapan Antalya’nın botanik zenginliği EXPO alanına yansıtılamazken, bitki türlerinin tanıtıldığı kimi alanları semiz otları bastı. 30 Ekim’de kapılarını kapatacak olan EXPO alanının özelleştirme yoluyla satılacağı belirtilirken, talipler arasında en çok TV8’in sahibi Acun Ilıcalı’nın adı anılıyor.

İşte açılışından önce yaşanan aksaklıklar endeniyle Cumhurbaşkanlığı’nın himayesine aldığı Türkiye’nin ilk uluslararası botanik fuarı EXPO 2016 Antalya’dan çarpıcı manzaralar...

ÇİÇEK VE ÇOCUK TEMASIYLA AÇILAN EXPO’DA SONA DOĞRU

Dünyanın en saygın botanik fuarı olarak kabul edilen EXPO, Türkiye’nin büyük çabalarının ardından 2016 yılında Antalya’ya kazandırıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde kurulan EXPO 2016 Antalya Ajansı bünyesinde, Aksu ilçesinde 1200 dönümlük arazide kurulan fuar alanı, yaklaşık 2 milyon liraya maloldu. İnşaat çalışmaları sırasında yetişip yetişmeyeceği konusunda tartışmalar yaşana EXPO, Cumhurbaşkanlığı’nın himayesine alınarak çalışmalara hız verilen EXPO Antalya, “Çiçek ve Çocuk’ temasıyla 22 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve devletin zirvesi tarafından görkemli bir törenle kapılarını ziyaretçilere açtı.

BAKAN ÇELİK 8 MİLYON BEKLİYORDU 2 MİLYON ZİYARETÇİ OLDU

EXPO’nun açılışı öncesinde 8 milyon ziyaretçi, 300 milyon lira da gelir beklediklerini dile getiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, fuarın kapanışına sayılı günler kala konuyla ilgili toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Hepimizi üzen olaylara rağmen 2 milyon vatandaşımız EXPO’yu ziyaret etti” dedi.

‘EXPO DEĞERİNİ BULAMADI’ İTİRAFI

Türkiye’de yaşanan süreç dikkate alındığında EXPO gibi önemli bir eserin değerini bulamadığını dile getiren Bakan Çelik, “Çok ciddi bir yatırım gerçekleştirildi. Ama Türkiye’de siyasi anlamda ve gerçekten hepimizi üzen olayların yaşanmasından dolayı EXPO hak ettiği değerini alamadı. Buna rağmen 2 milyon vatandaşımız EXPO’yu ziyaret etti. Ben inanıyorum ki 30 Ekim itibariyle bu rakam 4 milyonu aşacak. Bir taraftan da EXPO 2016 sanatçıların akınına uğradı. Yaşanan hadiselerden dolayı da bazı etkinlikleri kısmalarımız söz konusu. Olumsuz olaylara rağmen EXPO, Antalya’ya bir ruh ve heyecan verdi. Uluslararası düzeyde EXPO’nun konuşulmasını arzu ederdik ama gündemin buna müsaade etmediği de açık” diye konuştu.

TAŞINARAK EXPO’YA DİKİLEN ANIT ZEYTİN AĞAÇLARI KURUDU

Bakan Çelik’in itiraf niteliğindeki açıklamalarının ardından ziyaret ettiğimiz EXPO alanında, İzmir ve Bursa’dan sökülerek devletin zirvesine törenlerle diktirilen yüzlerce yıllık anıt zeytin ağaçlarının bazılarının kuruduğu dikkat çekti. 600’den fazlası endemik, 3 bin civarında bitki türüne ev sahipliği yapan biyolojik çeşitlilik zengini Antalya’daki botanik fuarında gözlerimiz bu bitki zenginliğini ararken, özensizce yerleştirilerek sergilenen kimi bitkiler semizotlarının işgali altında olması ziyaretçilerin tepkisini çekiyor.

EXPO’NUN AKİBETİ NE OLACAK

EXPO’daki ülke ve kent standlarının büyük kısmının adeta kaderine terk edilmiş görüntüde olması uluslararası statüdeki fuara gölge düşüren bir diğer eksiklik. Dünyanın en önemli biyoçeşitlilik coğrafyalarından birine sahip olan Türkiye’nin botanik zenginliğini dünyaya anlatma fırsatı olan EXPO’nun konserlerle kasaba festivali havasına bürünmesi de eleştiri konusu olurken 30 Ekim’de kapanacak olan fuar alanının akibetinin ne olacağı tartışılmaya başlandı.

BAKAN ÇELİK: ‘HÜKÜMET NEZDİNDE GÖRÜŞÜP KARAR EVRECEĞİZ’

Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, EXPO alanının akibetiyle ilgili konunun yönetim kurulunca da ele alındığını belirterek, “Önümüzdeki ay EXPO’nun geleceği ile ilgili ‘EXPO-Antalya ilişkisi nasıl olacak?’ bunları konuşacağız. 30 Ekim’den sonra EXPO, Bakanlığın uhdesine geçiyor. Bu nasıl olacak, hem yönetimde hem de hükümet nezdinde görüşüp en doğru kararı vereceğiz” dedi.

EXPO FUAR ALANI ACUN ILICALI’YA MI VERİLECEK

Ancak Antalya’da gündeme gelen iddiaya göre 30 Ekim’den sonra özelleştirme yoluyla satılacağı öne sürülen EXPO alanına TV8’in patronu programcı Acun Ilıcalı talip oldu. Acun Ilıcalı’nın Survivor ve benzeri yarışmaları EXPO alanında çekeceği öne sürülürken, konuyla ilgili yetkililerden henüz resmi bir açıklama gelmedi. Antalya için hayal kırıklığı olan EXPO alanının akibetinin ne olacağı önümüzdeki günlerde netleşmesi beklenirken, kent kamuoyu alanın kamuda kalarak halkın kulanımına açık bir şekilde değerlendirilmesini talep ediyor.

Kadınların "imece" usulü kış hazırlığı telaşı Yurt Ordulu çift 30 yıldır Ağrı'da arıcılık yapıyor Yurt 4 ilde elektrik kesintisi Yurt Pirinçteki hazine: Folik asit Yurt