'MGK belgesi suç değilse 28 Şubat da değil'

Emekli Org. Çetin Doğan, 2004'teki MGK kararının 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısında alınan kararlarla benzerlik gösterdiğini belirterek mahkemeden tahliye talebinde bulundu

Abone ol

Balyoz davası hükümlüsü eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Taraf Gazetesi'nde yayımlanan MGK belgesini Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunarak tahliyesini talep etti. Emekli Orgeneral Doğan'ın, avukatı Hüseyin Ersöz aracılığıyla 28 Şubat davasına bakan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdiği tahliye dilekçesinde, "2004 yılında hükümet üyelerinin şerhinin bulunmadığı belge nasıl suç konusu değil ise, 1997 yılında gerçekleşen toplantının ve sonrasında yasal zeminde hayata geçirilen önlemlerin de suç unsuru içermediği açıktır" denildi.

Doğan'ın tutukluluğuna gerekçe olarak gösterilen hususlar arasında, 28 Şubat 1997 tarihinde irtica ile mücadele konusunda yapılmış MGK toplantısı ile sonrasında yaşanan gelişmeler olduğu hatırlatılan dilekçede, şu ifadelere yer verildi:

'İrtica ile mücadele devlet politikasıydı'

"MGK’nın tavsiye niteliğinde aldığı kararlar sadece 54. Hükümet tarafından değil sonraki Hükümetler tarafından da uygulanmaya devam etmiştir. Bu husus, irtica ile daha etkin olarak mücadelenin sürdürülmesi amacıyla birbiri ardına yayınlanan genelge ve talimatlardan da anlaşılmaktadır. Bu bir devlet politikası olarak yıllarca uygulama bulmuştur. 25 Ağustos 2004 tarih ve 481 sayılı MGK Toplantısında alınan kararlar da bunu göstermektedir. Toplantıda, 'Fethullah Gülen grubunun faaliyetlerine karşı alınması gereken tedbirler' başlığıyla, 'Cemaate karşı bir eylem planı hazırlanması' ve bu eylem planının Başbakanlığın koordinesinde gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. Öyle ki Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu (BUTKK) koordinesinde, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı görevli kılınmıştır. Bu toplantıda alınan kararlar arasında, 'F.GÜLEN grubunun öğrenci evleri kapsamında sempatizan ve yandaş edinme gayretleri İçişleri Bakanlığı nezdinde dikkatle takip edilmelidir. Yasal olmayan yollar kullanılarak din eğitimi veren ve bir nevi dini alet ederek yandaş toplama sistemi olan öğrenci evleri uygulamalarına engel olunmalıdır.' değerlendirmesi de irtica ile mücadele kapsamında bulunmaktadır.”

'Hiçbir yetkili şerh koymadı'

Dilekçede, 25 Ağustos 2004 tarihli MGK kararının altında hükümet temsilcilerinin tamamının imzasının bulunduğuna ve hiçbirisinin şerh koymadığına dikkat çekildi.

'1997 de 2004 MGK da suç değil'

Söz konusu MGK kararının 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısında alınan kararlarla benzerlik gösterdiği belirtilerek, şöyle denildi: “Bu çerçevede bu toplantılardan bir tanesi suç unsuru olarak nitelendirilirken diğeri hakkında yasal bir işlem yapılmaması hukuka aykırı bir durumdur. İrtica ile mücadele kapsamında yürütülen faaliyetlerin tümü Başbakanlığın ve İç Bakanlığı'nın koordinesinde gerçekleşmiş olan faaliyetlerdir. 25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısında alınmış olan kararlarda da irtica ile mücadele konusundaki faaliyetlerin bir tehdit olarak görüldüğü ve bu konuda devletin yetkili organlarının gerekli tedbirleri almak konusunda faaliyet göstermelerinin istendiği anlaşılmaktadır. Bu noktada 2004 senesinde gerçekleşen bu toplantı nasıl ki bir suç konusu değilse, 1997 yılında gerçekleşen toplantının ve sonrasında yasal zeminde hayata geçirilen önlemlerin de suç unsuru içermediği açıktır.”

Belge, AKP ile Cemaat savaşını kızıştırdı

Geçtiğimiz günlerde Taraf gazetesi, "Fethullah Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" başlığıyla bir haber yayınladı. 2004 Ağustos ayındaki MGK tutanaklarının yer aldığı haberde, ‘Fethullah Gülen grubunun faaliyetlerine karşı alınması gereken tedbirler’ başlığı altında bir takım kararların alındığı belirtiliyor. Gündem oluşturan haberde, 25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısına ilişkin resmi tutanaklar yer alıyor. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de imzasının bulunduğu karar metninde, “Kurulun bu toplantısında; 24 Haziran 2004 tarihli MGK toplantısının gündem konularından biri olan ‘Türkiye’de Nurculuk Faaliyetleri ve Fethullah Gülen’ konusu gündeme gelmiş, yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerine karşı bir eylem planı hazırlanması uygun görülmüş ve bu konudaki tavsiye kararının Hükümete bildirilmesine karar verilmiştir” ifadeleri bulunuyor. Haberin yayınlanmasıyla birlikte AKP cenahı, "O MGK'da alınan kararlar yok sayıldı" tezini savunurken, Cemaat de ellerinde birçok belge bulunduğunu ve bunları kullanacağı mesajını verdi.

Aydınlık

Akrabalardan 'acil' vurgun Gündem 2004 MGK kararları uygulanmış Gündem Fethullah Gülen'den MGK kararıları açıklaması Gündem AKP kararları uygulamayarak irticaya destek verdi Gündem