Tunceli'den bahar manzaraları
Tunceli'de köylüler baharın gelişiyle birlikte atlarını Munzur Dağları'nda doğaya salmaya başladı. Özgürlüğün tadını çıkaran atlar, görsel şölen sunuyor. Baharın tadını çıkaran yalnızca atlar değil. Tunceli kadınları karların erimesiyle kenger bitkisi toplamaya başladı. Şifa kaynağı olarak bilinen kenger, damakta eşsiz bir lezzet bırakıyor.
Tunceli'nin Ovacık ilçesinde köylüler, kışın ağıllarda baktıkları atları ilkbaharın gelişiyle Munzur Dağları'nın yüksek kesimlerine bırakmaya başladı.
İlçeye bağlı köy ve yaylalarda besicilik yapan köylüler, yaz aylarında köyden yaylaya göç ederken ya da yayladan yük getirirken kullandıkları atları, kış boyunca ahırlarda besleyip ilkbaharda karların erimesiyle doğaya salıyor.
Dört mevsim farklı güzelliğe bürünen 1500 rakımlı Ovacık'ta doğaya salınan atlar, yemyeşil düzlüklerde özgürlüğün tadını çıkarıyor. Munzur Dağları'nda gruplar halinde dolaşıp beslenen ve geceleri de doğada geçiren atlar, besicilerin yaylaya göç edeceği haziran ayında yakalanıp yaylaya yük taşımak için kullanılıyor.
İlçenin deneyimli kadınları da baharın tadını çıkarıyor. İlkbaharın gelişiyle doğada kendiliğinden yetişen ve şifa kaynağı olarak bilinen kenger bitkisi, kadınlar tarafından binbir zahmetle toplanıyor, dikenleri ayıklandıktan sonra yemeklere lezzet katıyor.
Karların eridiği alanlarda ortaya çıkan ve şifa deposu olarak bilinen kenger bitkisi, lezzetiyle damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor. Günün erken saatlerinde ilçeye bağlı Konaklar, Güneykonak, Öveçler, Paşadüzü ve Akyayık köyleri yakınlarındaki arazilere giden kadınlar, kenger toplamak için güneş altında saatlerce zorlu bir mesai yapıyor.
Sırtlarında çuvallarla kilometrelerce yolculuğun sonunda araziden eve ulaşan kadınlar, kengerlerin dikenlerini ayıklıyor. Kazanlarda odun ateşinde kaynatılan kengerler, tere yağında kavruluyor ya da çorbası yapılarak sofralarda yerini alıyor.
Kadınlar kengerin kökündeki sıvıdan ise sonbahar aylarında sakız yapıyor.
ulusal.com.tr