Son kararlarını cübbelerini giymeden verdiler

Yasa değişikliğiyle lağvedilen Ergenekon Mahkemesi, son hukuksuz çırpınışına imza attı. Yasayla kaldırılan ve yok hükmünde olan mahkeme, yetki ve görev gaspına imza attı. 33 Ergenekon tutuklusu hakkındaki tahliye taleplerini hızla görüşüp reddetti. Ergenekon hakimleri, "Mahkeme kurup kapatma yetkisi HSYK'ya aittir" diyerek, Anayasa Hukuku'ndan da sınıfta kaldı.

Abone ol

Özel mahkemeleri kaldıran yasa değişikliğiyle tarihe karışan Ergenekon Mahkemesi, giderayak bir hukuksuzluğa daha imza attı.

Yasayla sadece gerekçeli karar yazma yetkisi kalan Ergenekon Mahkemesi, yetki ve görev gaspına imza attı.

Mahkeme, kendiliğinden toplanarak, 33 Ergenekon tutuklusunun tahliye durumunu görüştü. Mahkeme, heyeti yok hükmündeki kararını ise boş salondaki gazetecilere okudu.

Basın mensupları, duruşma salonuna çağrıldı. Üzerleri arandı sadece kalem ve kağıda izin verildi.

Hakimlerin üçü de cübbeleri bu kez giymemişti. Üzerlerinde takım elbise ve spor kıyafetler bulunuyordu.

Karardan önce Eski Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile Eski Üye Hakimler Sedat Sami Haşıloğlu Hüsnü Çalmuk tek tek gazetecilere açıklama yaptı.

Ardından karar, CD'lerle basın mensuplarına dağıtıldı. Yok hükmündeki mahkeme, 33 Ergenekon tutuklusunun tahliye taleplerini reddetti. Ergenekon Mahkemesi Başkanı Özese, 7 aydır gerekçeli kararın yazılmamasını dosyanın büyüklüğüyle savundu.

Ergenekon Mahkemesi son çırpınışını ise özel mahkemeleri kaldıran yasayı tartışmaya çalışarak yaptı. Üye Hakim Hüsnü Çalmuk, "Bir Mahkemenin kapatılmasına HSYK karar verir. Bir başka kurum karar vermez. Verirse Anayasa aykırı olur" iddiasında bulundu.

Ergenekon Mahkemesi, bu açıklamayla "Anayasa Hukuku" dersinden sınıfta kaldı. Çünkü mahkemelerin kuruluşu ve kapatılması, Meclis'in yetkisindeydi. Üyesi bulundukları mahkeme de bir zamanlar yasayla kurulmuştu. Hakimler, Anayasa Mahkemesi'ne özel mahkemeleri kaldıran yasanın iptali için başvuracaklarını belirtti.

ulusalkanal.com.tr

Silivri'de özgürlük günü Gündem Karar yazılıyor Gündem HSYK'dan Ergenekon Mahkemesi'ne inceleme Gündem Ergenekon'da tahliye olanların tamamı Gündem