Davutoğlu PYD'yi meşru gördü!

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Malatya gezisinin dönüşünde gazetecilere konuştu. Suriye'nin bir kesimine Türkiye’den açıkça askeri destek istendiğini belirtti. Başbakan İncirlik üssü ile ilgili taleplere şartlı destek verdi. Davutoğlu, "uçuşa yasak bölge olmalı ve güvenli bölgeler ilan edilmeli" dedi. Başbakan Esad karşıtı silahlı grupların eğitilmesi gerektiğini vurguladı.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin Suriye politikasıyla ilgili planını açıkladı. Davutoğlu Özgür Suriye Ordusu gibi oluşumları kastederek "ılımlı muhalefetin eğitilmesi" gerektiğini belirtti.

"Yapılması gereken, koalisyon önemlidir ve alandaki terör gruplarına ve rejime karşı bizce ortak tutum sergilemelidir ama esas itibarıyla muhalefet eğitilmelidir. Halepliler Halep’i, İdlibliler İdlib’i kurtarır. Sonra bunlar hep beraber yeni Suriye’yi kurarlar. Bizim çizgimiz belli"

Davutoğlu, ABD'nin Suriye ve Irak'taki operasyonlar için İncirlik üssünün kullanma talebine şartlı destek verdi.

"Kapsamlı bir harekatın zemini olarak herhangi bir ülkenin bu anlamda bir katkısı bekleniyorsa o anlamda da tutumumuzu söyledik. Uçuşa yasak bölge olmalı ve güvenli bölgeler ilan edilmeli"

Davutoğlu uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgeleri ABD'yle pazarlıklarda koz olarak öne sürdü. Şam'a muhalif terör örgütlerini eğitime konusunda ABD ile varılan anlaşmaya değindi.

"Şimdi bunlar daha rahat konuşulur hale geldi. Suriye’nin bir kesimine bizden açıkça askeri destek isteniyor. Aynı kesimler geçmişte bu ılımlı muhalefete destek vermekle bizi suçluyorlardı. Şimdi Suriye halkını IŞİD’e karşı da rejime karşı da koruyacak bir güvenlik gücüne ihtiyaç var"

Başbakan eğer bir uluslararası mutabakat olmazsa, Türkiye'nin tek başına müdahalede bulunmayacağını söyledi.

Davutoğlu tezkere konusunda da kritik açıklamalar yaptı. PYD'yi meşru gördüklerini söyledi.

"Biz satranç oynamayı bilen insanlarız. Selahattin Demirtaş’a "Bak" dedim "Yarın bizden Kobani’ye yardım isteyemezsiniz, eğer tezkereye hayır derseniz." Aynı gün Salih Müslim’i Türkiye’ye getiriyoruz. Bakın kaç jest arka arkaya. Bir anlamda "meşru görüyorum seni" diyoruz"

ulusalkanal.com.tr

Çöp konteynerinde parça tesirli bomba bulundu! Gündem Gaziantep'te ölü sayısı yükseldi Gündem Seçim öncesi cemaatten gizli toplantı Gündem Şırnak'ta 3 polis yaralandı Gündem