O kurul müdürü Abdullah Gül'ün kuzeni mi?

Antalya'nın dünyaca ünlü Antik kenti Phaselis'te inşa edilmesi planlanan işadamı Fettah Tamince'ye ait 'Dream of Phaselis' adlı projesinin bir bölümünün 1. derece arkeolojik sit alanının içinde kalmasına rağmen, bölgenin sit alanı olmadığına dair raporu hazırlayan kurulun başında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kuzeni olduğu iddiası ortaya sürüldü.

Abone ol

Yine söz konusu iddialar arasında Cumhurbaşkanı Gül’ün şehir planlamacısı olan kuzeni Melike Gül, 2009 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne getirildiği, Gül'ün sorumluluk alanında Antalya, Burdur ve Isparta'nın bulunduğu yer alıyor. Konu şimdiden sosyal medyada da geniş yankı uyandırdı.

Bölge Koruma Müdürü Melike Gül'ün onayının yer aldığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 16.12.2013 tarihli kararda şu ifadelere yer verilmişti; "Söz konusu parselin Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün uzmanlarınca yerinde yapılan incelemeler sonucu hazırlanan raporunda, proje alanının sit alanı dışında kalan kısmında 2863 sayılı yasa kapsamında kalan herhangi bir kültür varlığına rastlanmadığı belirtildiğinden, parselin sit alanına giren bölümüne herhangi bir müdahalede bulunulmaması koşuluyla projenin uygulanmasında sakınca olmadığına..." Aynı belge 'alanın aynı zamanda Olympos Beydağları Sahil Milli Parkı sınırında kalması sebebiyle, Milli Parklar mevzuatı açısından konunun ilgili kurumca değerlendirilmesi gerektiğine karar verildiği' ifadelerini de içeriyor.

Phaselis'te Ranta Geçit Yok!

Tüm bu gelişmeler devam ederken kitle örgütleri geniş çapta mücadelenin fitilini ateşlediler. Hafta sonu yüzlerce yurttaş Phaselis Antik Kenti için bir araya geldi, Phaselis'te ranta izin vermeyeceklerini ilan etti.

Başbakan Erdoğan’ın iş adamı prenslerinden Rixos Oteller zincirinin sahibi Fettah Tamince'nin, dünyanın en önemli tarihi ve antik değerini barındıran Phaselis Antik Kentine yaptırmayı planladığı 5 yıldızlı otel inşaatının tahsisinin durdurulması talebiyle kesintisiz eylem kararı alındı. A Platformu, Kemer Doğa Dostları ve İstanbul Çağrıcıları'nın öncülüğünde hafta sonu Kemer Phaselis'te kitlesel eylem gerçekleştirildi. CHP, İşçi Partisi Öncü Kadın, CKD, Keyfe Pedal Bisiklet Grubu, KESDER, KADER gibi 26 kurum ile sanatçılarında destek verdiği eylemde yurttaşlar 'Phaselis'te ranta izin yok' dediler.

Beydağları Sahil Milli Parkının içinde yer alan, dünyaca ünlü antik kent Phaselis'e 180 dönüme yayılan 138 villa, 41 apart ve 10 süit daireden oluşan 280 oda kapasiteli, 6 tenis kortu ve 3 açık yüzme havuzunu da içinde barındıran 'Dream of Phaselis' projesine karşı tepkiler hız kazandı. Başbakan Erdoğan'ı 'tanıdığı ilk günden beri haftanın 3-4 günü rüyasında gördüğünü' her fırsatta dile getiren Rixos Oteller zinciri sahibi Fettah Tamince'ye otel projesi için tahsis edilen devasa alanda ranta geçit vermeyeceğini haykıran yüzlerce yurttaş, hafta sonu İstanbul Çağrıcıları, Kemer Doğa Dostları ve A Platformu öncüllüğünde Phaselis'e aktı. Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Göynük Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Çamyuva Belediye Başkanı Ahmet Can, il ve ilçe Belediye Başkan Adayları, CHP, İşçi Partisi, EMEP gibi bir çok siyasi parti temsilcileri, CKD, Öncü Kadın, KADER gibi bir çok kadın örgütü, Çarşı grubu, Doğa ve çevre grupları gibi bir çok demokratik kitle örgütü ile Mustafa Avkıran ve Övül Avkıran gibi sanatçılarda destek verdi. "Her Yer Phaselis Her Yer Direniş", "Direne Direne Kazanacağız", "Phaselis Ranta Mezar Olacak", "Phaselis Bizimdir Bizim Kalacak", "Ranta İzin Vermeyeceğiz" sloganları ile yürüyerek antik koya gelen yurttaşlar, "Phaselis Bizimdir", "Hepimiz Buradayız Ulan", "Göz Dikenlerin Gözünü Toprak Doyursun", "O Ellerinizi Phaselis'den Çekin", "Ben Phaselis. İsa'dan Önce 7. Yüzyıldan Beri Buradayım. Pardon Siz Kimsiniz?" yazılı dövizleri koydaki ağaçlara astı. Yüzlerce yurttaş Phaselis'i vermeyeceklerini haykırdı.

Bir çok sanatçının ve gönüllünün içinde yer aldığı İstanbul Çağırıcıları adına ortak basın açıklamasını okuyan oyuncu Övül Avkıran, tüm yurttaşları Phaselis üzerindeki gidişatı durdurmaya ve antik kenti talandan kurtarmaya çağırdı. Avkıran; "Geleceğimiz için, gelecek nesiller için, susuz, oksijensiz kalmamak için, tarihimizi kaybetmemek için daha geç olmadan hep birlikte dur diyelim" diye konuştu.

A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, Phaselis için 'ÇED gerekli değildir' kararını alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü eleştirdi ve "Bu kararı asla kabul etmiyoruz" dedi. Ülke adına görev yapan ve bu alanların emanet edildiği kurumların akla ziyan kararlar veremeyeceğini belirten Gündüz, "Bu karar derhal düzeltilmeli ve yetkili kurumlar kamuoyuna karşı görevlerini yerine getirmelidirler" ifadelerini kullandı.

Kemer Doğa Dostları adına söz alan Vebia Baltacıoğlu ise "Phaselis Antik kentimize dokunmayın" diyerek otel tahsisinin iptal edilmesini istedi ve tüm yurttaşları mücadeleye çağırdı. Baltacıoğlu; "Çocuklarımız gibi sevdiğimiz, önemli değerlere; makilere, bir doğa harikası olan Phaselis koyuna ve Antalya'nın en önemli tarihi ve antik değerini barındıran Phaselis Antik Kentimize dokunmayın! Bu otel tahsisini iptal edin. Buradan bir kez daha tüm duyarlı insanlara çağrımızdır; Bu yanlışa hep birlikte dur diyelim" diye konuştu.

Yıllardır Phaselis'de yaşayan Şenol Adaletli isimli yurttaş da alandaki otel çalışmaları için yüz binlerce dönümün tel örgü ile ayrıldığını, tel örgü içinde kalan ağaçların kesilmek üzere tek tek işaretlendiğini anlattı. Tel örgülerin dışında kalan ağaçlarda numaralarının olmadığını göstererek anlatan Adaletli, "180 bin dönümlük alanda ağaçları işaretlediler, tel örgülerle çevirdiler. Ağaçları kesecekler, tabiatı öldürecekler. Sadece burayla kalmayacak, yarın aşağılara kadar inecekler. Artık doğaya çıkamayacağız" diyerek tepkisini dile getirdi.

Öte yandan Phaselis'in UNESCO'nun 'Dünya Mirasları' yedek listesinden, asıl listesine alınması talebiyle kurulan Uluslararası Phaselis Dayanışması(IPHAS) eylemleri uluslararası boyuta da taşımaya hazırlanıyor.

Haber: Devrim Dönmez

Fotoğraf: Erdal Kalkın

ulusalkanal.com.tr

Erdoğan Bayraktar'dan geri adım Gündem Erdoğan'dan uzun tutukluluk açıklaması Gündem İşte 'örgüt' buluşması Gündem Cem Çakmak 3 yıl sonra baba evinde Gündem