Avukat Tayfun Taşlıoğlu: Bu yasa tarası çalışma hayatını kaosa sürükler

Sendikaların ''kölelik büroları'' olarak adlandırdığı tasarıyı yasalaştıran AKP hükümeti şimdi de "zorunlu arabuluculuk sistemi" ile İş Mahkemeleri Kanunu'nun içini boşaltmaya hazırlanıyor. Tasarı, işçilerin dava açma hakkı sınırlandırılacak. İşçinin kıdem tazminatı alma hakkı da zora girecek.

Abone ol

AKP hükümetinin Meclis'e sunmaya hazırlandığı "zorunlu arabuluculuk sistemi" ile işçinin yasal hakları tırpanlanıyor. Tasarı Meclis'ten geçer ve yasalaşırsa, işçilerin dava açma hakkı sınırlandırılacak. İşçinin kıden tazminatı alma hakkı da zora girecek.

Mevcut sistemde hak kaybına uğrayan işçi İş Mahkemeleri'ne başvurarak hakkını arayabiliyor. Ancak arabuluculuk sistemiyle işçinin 3 hafta içerisinde iş verenle anlaşması gerekiyor.

Taslakta işçinin kıdem tazminatı için dava açma süresi 10 yıldan 2 yıla düşüyor.

Emekçiler uzun süren işe iade davalarındaki zaman aşımı nedeni ile dava açamayabilir.

Avukat Tayfun Taşlıoğlu'na göre, İş Mahkemeleri Kanunu'nun içinin boşaltılması işe iade davalarında işçi aleyhina hak gaspına neden olacak.

Taşlıoğlu, hükümetin bu yasa ile işçinin kıdem hakkına ulaşmasını engellediğini belirtti.

Haber: Ali Turna - Kamera: Bülent Ünal

ulusalkanal.com.tr

Altın 1 ayda yüzde 4,4 kazandırdı, borsa yüzde 7,66 kaybettirdi Ekonomi Vergi gelirlerinin yüzde 53'ü ÖTV ve KDV'den Ekonomi Tek Gıda-İş Genel Başkanı: Kıdem tazminatı meclise geldiği an kesinlikle iş durdururuz Ekonomi Kömür madeninde iş kazası: 1 ölü Ekonomi