Kıbrıs'ta kritik müzakere

5’li zirve öncesi Kıbrıs’ın kaderini belirleyecek müzakereler Cenevre’de başladı. Kıbrıslı Türk ve Rum liderler, 3 gün boyunca uzlaşılamayan noktalardaki sorunları ortadan kaldırmaya çalışacak. 12 Ocak’ta da Türkiye, İngiltere, Yunanistan, KKTC ve Rum Kesiminin yer alacağı beşli görüşme başlayacak. Rum yönetimi toprak ve garantörlüğün kalkmasını istiyor.

Abone ol

Kıbrıs’ın geleceği için toplanacak beşli zirve için müzakereler Cenevre’de başladı.

Üç gün sürecek müzakerelerde Kıbrıslı Türk ve Rum liderler, daha önce yapılan görüşmelerde uzlaşılamayan konuları yeniden masaya yatıracak.

11 Ocak’a kadar iki lider ve heyetleri uzlaşılamayan yaklaşık 70 kadar konuyu ele alacak. Ardından da toprak konusu görüşülecek. Türk tarafı adanın yüzde 29,2’si kadar toprağın verilmesini talep ederken, Rum tarafı bunun çok daha aşağısında bir yüzdeyi kabul ediyor.

Müzakerelerin ardından 12 Ocak’ta beşli konferans başlayacak. Konferansa Kuzey Kıbrıs Rum Kesimi, Güney Kıbrıs ile garantör ülkeler olan Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’dan üst düzey yetkililer katılacak. Söz konusu toplantı bir ilk olacak.

Son başlık olan güvenlik ve garantiler konusu ise 12 Ocak’taki beşli görüşmede ele alınacak. Garantilerin kalmasını ise Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi istiyor.

Konferansa Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve İngiltere Başbakanı Theresa May’in olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye’den kimin katılacağına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Beşli konferansta göreve yeni başlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de yerini alacak.

KKTC lideri Mustafa Akıncı “Güney Kıbrıs’a yama olmayacağız” ifadesini kullanırken, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, görüşülen planın, Annan Planı’nın 5’inci versiyonundan çok daha iyi olacağını söyledi.

ulusalkanal.com.tr

Ulusal Kanal, Halep'te: Tuzaklanan mayınlar siviller için büyük tehdit Gündem 10 Ocak Salı Kocaeli'de okullar tatil mi Gündem Ordu Valisi Balkanlıoğlu'ndan sürücülere "dur" ihtarı uyarısı Gündem 10 Ocak Salı Ordu ve Giresun'da okullar tatil mi Gündem