ABD'nin ambargoları sel mağdurlarını vurdu

ABD'nin İran'a yönelik ambargoları sel mağdurlarını vurdu. İran Kızılayı Başkanı Ali Asgar Peyvendi, Amerikan yaptırımlarının yardımları engellediğini söyledi. Kendilerine ulaşan ilk ciddi yardımın Türkiye'den geldiğini açıklayan İran Kızılayı başkanı, Türkiyeye teşekkürlerini Ulusal Kanal aracılığı ile iletti.

Abone ol

İran Kızılayı, ülkeyi vuran son yılların en büyük doğal afetinin yaralarını sarıyor.

Ülkenin 25 Eyaletinde etkili olan yağışların neden olduğu sel felaketinde 71 kişi hayatını kaybederken afetin mali bilançosu 500 milyon dolara ulaştı.

İran'a uygulanan Amerikan yaptırımları selzedelere ulaştırılmak istenen mali yardımları da tıkamış durumda.

İran'ın başkenti Tahran'da bulunan İran Kızılayı genel merkezinde yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İran Kızılayı Başkanı Ali Asgar Peyvendi ülkedeki sel felaketiyle ilgili son gelişmeleri paylaştı.

Selin yıkıcı ve geniş çaplı olduğuna vurgulayan Peyvendi, yaptırımlar nedeniyle banka hesaplarının kapalı olduğunu söyledi.

Peyvendi, "ABD'nin yaptırımları nedeniyle İran Kızılayı hesabına 1 dolar yada 1 avro bile yatırılamadı. Yurt dışındaki İranlılar bile yardım gönderemedi." dedi.

Sel'den etkilenen 227 bin insanın geçici kamplara yerleştirildiğini söyleyen İran Kızılayı Başkanı bunların 100 bin'inin ülkenin güneybatıdaki Huzistan eyaletinde olduğunu açıkladı.

Peyvendi, Yalnızca bu eyalette tahliye edilen köy ve şehirdeki insanları yerleştirmek için 74 bölgede geçici kamplar kurduklarını dile getirdi.

Ulusal Kanal'a konuşan İran Kızılayı başkanı Peyyvendi, Ülkenin 25 eyaletini etkisi altına alan sel felaketinde mağdur olanlara Türk Kızılayın, 5 tır insani yardım gönderdiğini açıkladı.

Ülkesine ilk yardım elini uzatan ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan İran Kızılayı Başkanı yardımların ihtiyaç sahiplerine dağıtımının sürdüğünü ifade etti.

"İlk ulaşan yardım Türkiye'den oldu Türkiye, en yüklü ve en büyük yardımı ulaştıran ülke oldu. Bu yardımları doğrudan Loriztan ve Huzistan'a ulaştırdık, Sizin aracılığınızla bu yardımlrı bize ulaştıran Türk devleti ve aziz Türk halkına teşekkürlerimizi iletiyoruz."

Peyvendi, Türk Kızılayın selzedeler için bin 625 battaniye, bin yatak, 320 çadır, 360 mutfak seti, 100 hijyen seti ile 60 ısıtıcı gönderdiğini aktardı.

İran Kızılayı Başkanı, Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Pakistan, Almanya, Umman, İsviçre, Kuveyt, Japonya, Ermenistan, Rusya ve Fransa'dan da insani yardımların ulaştığını söyledi.

Yakup Aslan/ İran

ulusal.com.tr

Trump 'Bu benim başkanlığımın sonu' demiş Dünya İdlib'ten Paris'e giden tasarım Dünya Macron'dan Papa'ya Fransa daveti Dünya Sudan'da El Beşir hapishaneye nakledildi Dünya