TRT’de kıyım muhalif personeli vuracak

TRT’de 5 bin 500 kişinin işten atılma tehlikesi olduğu ileri sürüldü. İşten çıkarılacak personelin yaklaşık 3 bininin yayıncı ahlakı olan nitelikli çalışanlar olduğu, çıkarılanların yerine ise daha önce Başbakanlık’ta kadrosu olan memurların alındığı iddia edildi

Abone ol

Yaptığı taraflı yayınlar nedeniyle sık sık eleştirilerin hedefi olan TRT, şimdi de binlerce kişinin işten çıkarılması tartışmasıyla gündemde.

Konuya ilişkin Aydınlık’a konuşan Haber-Sen’in yöneticileri TRT’de istihdam fazlası gerekçesiyle çok sayıda çalışanın işten çıkarılacağını, ancak buna rağmen alımların da devam ettiğini öne sürdü. Haber-Sen yöneticileri, muhalif çalışanların gönderildiğini savunarak yerine diğer kurumlardan personel kaydırıldığını iddia etti.

‘DENEYİMLİLERİ GÖNDERİYORLAR’

Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, TRT’nin tüm müdürlüklerinde izinde olan personelin çağrılıp emekliliğe ikna ettirilmeye çalışıldığını da ileri sürdü. Eylül ayından itibaren işten çıkarmaların hızlanacağını öngören Özdemir, şunları kaydetti: “TRT’de muhalif görmek istemedikleri için Başbakanlıktan, diğer kurumlardan personel getiriyorlar. Deneyimli insanları gönderip, gazetecilikle, muhabirlikle alakası olmayan insanları TRT’ye getirecekler ve getiriyorlar da...” Haber-Sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu da 5 bin 500 kişinin işten atılma tehlikesi olduğunu gündeme getirdi. Bu rakamın yaklaşık 3 bininin yayıncı ahlakı olan nitelikli çalışanlar olduğunu söyleyen Ustaoğlu’nun iddiasına göre, son 10 yılda 2 bin 400 kadar personelin ‘değişim ofisi’ adı altında kurulan odalara çağrılıp emekliliğe zorlandı. Ustaoğlu, “En yakın zamanda TRT Kültür açılacak, TRT Avaz İnternational açılacak, Avrupa’da da yayın yapacak. Peki bunlar büyürken nasıl hâlâ istihdam fazlası personel var deyip gönderiyorsunuz” diye konuştu. Emekliliğe süresi yetmeyen çalışanların havuza gönderildiğini, havuza gönderilemeyen çalışanların da ‘Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Personel’ olarak değerlendirilip istihdam edildiğini ifade eden Ustaoğlu, bu şekilde çalışanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndan arındırılarak bir şirket elemanı gibi İş Kanununa tabi tutulmak istendiğini söyledi.

‘KAMU HİZMETİ YAYINCILIĞI BİTİRİLİYOR’

Seçim öncesi yayınlanan 703 no’lu KHK’nın ardından TRT’de kamu hizmeti yayıncılığının bırakıldığını ifade eden Ustaoğlu, şöyle devam etti: “TRT bu coğrafyada bir yayın okulu iken, şu an ne yazık ki yandaşlara para dağıtan bir yer haline getirilmeye çalışılıyor. Kamu hizmeti yayıncılığı bitiriliyor. TRT halk tarafından finanse edilen, halk tarafından denetlenen, şeffaf olması gereken, doğru, tarafsız bilgi vermesi gereken ve kamu hizmeti yayıncılığı yapmakla mükellef bir kurum iken en büyük darbeyi burada yiyor.” TRT çalışanlarının önlerine gelen tüm teklifleri iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Ustaoğlu, “Bedava peynir sadece fare kapanında vardır. Size bir şeyi bedava veriyorlarsa bilin ki bunun faturası çok ağır olur. Onun için özlük haklarını, iş güvencenizi tehlikeye sokacak her türlü imzadan kaçının. Örgütlü mücadeleyi seçin” uyarısında bulundu.

‘SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALINIYOR’

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de yaptığı basın açıklamasında bazı kesimlerin bu durumu kasıtlı dedikodularla sulandırdığını iddia etti. Tecrübeli personelin havuza gönderilirken dışarıdan sözleşmeli personel alımının devam ettiğini belirten Kahveci, şu ifadelere yer verdi: “Bu ülkenin en köklü kuruluşlarından olan, tarihe tanıklık etmiş, arşivleri bu ülkenin en önemli bilgi ve belgeleriyle dolu, gece gündüz demeden yıllardır kamera önü ve arkasında tam bir ekip dayanışması içinde olan TRT personeline böyle bir yaklaşımda bulunulmamalıdır. Kaygı verici bir şekilde ilerleyen duruma en kısa sürede bir açıklık getirilmeli ve uygulamanın altında yatan gerçekler personele aktarılmalıdır.”

Tuğba Duman/ Aydınlık

trt
Aydınlık'tan 3 günlük zorunlu ara! Cumartesi yeniden bayilerdeyiz Medya Aydınlık'tan çağrı: Yazılı basın doların insafına bırakılamaz! Medya Şimdi daha çok Aydınlık zamanı! Medya Güngör Uras hayatını kaybetti Medya