O ülkeye ihracat durma noktasında! Türk heyeti toplantıyı terk etti

Abone ol

Yetersiz geçiş belge kotaları sebebiyle Türkiye’den İtalya’ya taşımalar durma noktasına geldi.

Türkiye ile İtalya arasında ihracat krizi yaşanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdür yardımcısı Hüseyin Yılmaz'ın yaptığı Türk heyeti, İtalya’daki toplantıdan anlaşma yapmadan ayrıldı. İtalyanların uzlaşmaz tutumunu protesto eden Türk heyeti masayı terk etti.

Son olarak 2008 yılında gerçekleştirilen KUKK toplantısında 2.000 adet arttırılarak 31.000 adet olarak belirlenen geçiş belge kotası, aradan geçen 7 yıl zarfında iki ülke arasındaki ticaret yüzde 45 artmış olmasına rağmen hiçbir şekilde artırılmadı. İkişer aylık dönemler halinde dağıtılan yetersiz kotalar sebebiyle İtalya’ya 15 gün taşıma yapılamıyor. Ocak ayında dağıtılan geçiş belgeleri 15 Şubat’ta bitmiş durumda ve Türk taşımacılar çaresizce bekliyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ısrarlı talepleri ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin gerek İtalya Başbakanı, gerekse İtalya Ekonomi Bakanı ve AB nezdindeki yoğun girişimleri ile 2008 yılından bu yana toplantı yapmaktan kaçınan İtalyan makamları toplantıyı 12 Şubat’ta yapmaya ikna oldu ve yıllardır beklenen KUKK toplantısı Roma’da gerçekleştirildi.

Toplantıda, iki ülke arasında yaşanan ticaret artışına bağlı olarak ihtiyaç duyulan ilave 14.000 belgeye karşılık, sadece 1.000 ilave belge öneren İtalyan tarafının uzlaşmaz tutumu karşısında anlaşma sağlanamadı.

Toplantıya özel sektörü temsilen katılan UND, İtalyan tarafının yaklaşımını protesto ederek masayı terk etti. (İHA)

"Beklentimizin çok altında" Ekonomi İşte Merkez Bankası’nın faiz kararı! Ekonomi Mecidiyeköy'de yine asansör kazası Ekonomi ''Bu paket yasalaşamaz'' Ekonomi