Ayasofya duruşması sona erdi

Ayasofya'nın ibadete açıklamasına ilişkin davanın duruşması Danıştay 10’uncu Dairesinde görüldü. Dava, 1934’te verilen Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılmıştı. Duruşmadan çıkan kararın 15 gün içinde açıklanması gerekiyor.

Abone ol

Danıştay'ın "Ayasofya" kararı bekleniyor.

Ayasofya, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile camiden müzeye dönüştürülmüştü. Danıştay 10’uncu Dairesinde bu kararın iptali istemiyle açılan dava, sabah saatlerinde görüşülmeye başlandı.

Duruşmaya, Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği ile Cumhurbaşkanlığı taraf olarak katıldı.

Duruşmada konuşan dernek başkanı savunmasında vakıfların bir kanunu olduğunu belirtti. Bu kapsamda da Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması gerektiği söylendi.

Cumhurbaşkanlığı avukatı ise “Mahkemenin vereceği karara saygılıyız, takdir mahkemenindir” dedi.

Danıştay savcısı, zaman aşımı söz konusu olmadığını ve o tarihte günümüzdeki vakıflar kanununun henüz yürürlüğe girmediğini belirtti.

Savcı, Atatürk'ün imzasının sahte olduğu iddialarına da değindi. “Atatürk'ün 5 bakanlar kurulunda da aynı imzası vardır” ifadelerini kullandı. “Karar vermek bakanlar kurulunun kararıdır” dedi. Duruşma savcısı, ibadete tekrar açılma kararının bakanlar kurulu tarafından verilebileceğini de vurguladı. Başvurunun reddedilmesini istedi.

Son savunmaların alınmasının ardından Danıştay 10’uncu Dairesi davayı bitirdi. Karar daha sonra açıklanmak üzere ileri bir tarihe bırakıldı. Yasa gereğince dairenin, aynı gün ya da 15 gün içerisinde kararını açıklaması gerekiyor.

ulusal.com.tr

Ege Denizi'ndeki dram: 58 sığınmacı kurtarıldı Gündem Düğün salonları 4 ay sonra kapılarını açtı Gündem TGB’den sosyal medya açıklaması: Denetim egemenlik hakkıdır Gündem TGB: Sosyal medya yasası çıkarılsın Gündem