Deniz Adalı yazdı: Futbolun gündemi de vatan

Abone ol

Futbol sadece futbol mudur? Elbette değil. Futbol aynı zamanda vatan mücadelesidir. Nasıl mı? Anlatacağım ama biraz bekleyin.

Spor Toto Süper Lig’in 14. Haftasında 3. Sıradaki Galatasaray evinde ligin alt sıralarındaki Gaziantepspor’u ağırladı. Maçın puan anlamında bir önemi vardı ama ondan önemlisi stada kaç seyircinin geleceğiydi. Çünkü bir gün öncesinde Beşiktaş-Bursaspor maçı çıkışında bir terör saldırısı yaşanmış ve ne yazık ki 30’u polis 38 vatandaşımız şehit olmuştu. Terörün hedeflediği kitlelerde korku yaratma düşüncesi nedeniyle stad boş kalsaydı, ABD ve piyonları amacına ulaşmış olacaktı. Ancak öyle olmadı. Bu önemde bir maça kaç taraftar gelecekse inanın ondan daha fazlası stattaki yerini almış ve stadı “Şehitler ölmez ve vatan bölünmez” sloganıyla inletiyordu.

MAÇ BAŞLADI

Önce şehitler için saygı duruşu ve ardından hep bir ağızdan ve gür bir sesle İstiklal Marşı’nın okunmasıyla ile karşılaşmada ilk düdük çaldı. Biraz buruk ama ondan daha fazla mücadele azmiyle başlayan maçta ilk ataklar ev sahibi takımdan geldi. Maçın başından itibaren de konuk takımın çabuk havlu atmayacağı görünüyordu. Orta sahada rekabet ile devam eden karşılaşma 12. dakikada bir gole sahne oldu. Galatasaray’ın son haftalardaki formda ismi Yasin Öztekin, takımını 1-0 öne geçiren golü kaydetti. Golden sonra yaptığı ise attığı golden daha önemliydi. Kameralara asker selamı gönderen Öztekin, sahanın kenarındaki çevik kuvvet polislerinin yanına gitti ve 3 polise sıkı sıkıya sarıldı. Bu dakikadan sonra Galatasaray tribünleri bu kez var gücüyle “Vatan sana canım feda diyerek” haykırıyordu. Şaşırdınız mı? Ben hiç şaşırmadım. Neden mi? Onu da anlatacağım. Ama lütfen bekleyin. Golden sonra maça daha baskılı devam eden konuk takım rakip kalede 2 önemli pozisyon yakaladı ancak bu fırsatı gole çeviremedi. 45. dakikada Galatasaray’ın defans oyuncusu Serdar Aziz, direğin dibinde bulduğu net pozisyonu gole çeviremeyince ilk yarı 1-0 ev sahibinin üstünlüğü ile tamamlandı.

İKİNCİ YARI BAŞLADI

İlk yarıdan daha hareketli başlayan ikinci yarıda top genellikle orta sahadaydı. Bu dakikalarda vites artıran Galatasaray, Sneijder, Bruma ve Yasin’in bireysel becerileriyle rakip kaleye gidişlerini sıklaştırdı. 51. dakikada Hollandalı yıldızın ceza sahası dışından vurduğu topu Gaziantepspor kalecisi Gökhan Değirmenci harika bir kurtarışla kornere çeldi. 56 ve 61 dakikalarda yine Sneijder’in vurduğu iki topu da Gaziantepspor kalecisi harika kurtarışlarla kornere gönderdi. Üst üste ataklarla yüklenen Sarı-kırmızılılar ikinci golü yine Yasin Öztekin’in ayağından buldu. 66. dakikada ikinci gol sevincini yaşayan Yasin, kameralara yine asker selamı verdi. Geride olmasına rağmen maça asılan konuk takım, aradığı golü 74. dakikada kornerden buldu. Putsila’nın kullandığı kornerde topa iyi yükselen Gaziantepspor kaptanı Elyasa topu ağlarla buluşturdu. Moral bulan konuk takım atakları sıklaştırmak istiyordu ki, 78. dakikada ikinci sarı kartı gören Fatau kırmızı kart ile oyundan atıldı. Rakibi 10 kişi kalan Sarı-kırmızılılar rakip kaleye yüklenmeye başladı.

MAÇTA HEYECAN YÜKSELDİ

2-1 önde olan Galatasaray taraftarını hop oturtup hop kaldıran bölüm 85. dakikadan sonra başladı. Oyuna yeni giren Eren Derdiyok, ceza sahası içinde bulduğu net pozisyonu sol ayağıyla harcadı. 90. dakikada Sneider’in harika şutunu mükemmel bir şekilde kurtaran kaleci Gökhan, dönen topa vuran Eren’in şutunu da karşıladı. 91’de Eren kalenin dibinde öyle bir gol kaçırdı ki adeta saç baş yoldurdu. 93’te Bruma’nın şutunu harika bir şekilde çıkaran Gaziantepspor kalecisi kalesinde devleşmişti ki 94. dakikada hakem ev sahibi lehine frikik verdi. Topun başına geçen Galatasaray kaptanı Selçuk İnan’ın şutuna uzanan konuk kaleci topu direğe çarptırdı dönen topu tamamlayan Yasin Öztekin takımının ve kendisinin üçüncü golünü atarak hat-trick yaptı. Taraftarlara keyifli bir futbol izleten karşılaşmada 3 gol atan Yasin Öztekin ve birbirinden güzel kurtarışlara imza atan Gaziantepspor kalecisi Gökhan Değirmenci sahanın en iyi isimleri oldu.

FUTBOL VATAN MÜCALESİDİR

Artık zamanı geldi. Futbol neden mi vatan mücadelesi ? Çanakkale’de ve Kurtuluş savaşında cepheye giden futbolcuları biliriz. O dönem Galatasaray’ın, Fenerbahçe’nin ve Beşiktaş’ın neler yaptıklarını ve nasıl fedakarlıklarla mücadele ettiklerini bilmeyenimiz yoktur. Bugüne bakalım bugün farklı mı? 1 gün önce terör saldırısı olmuş 38 defa canımız yanmış, başka ülkede bırakın maça gitmeyi sokağa çıkılmaz. Ama burası Türkiye. Her bir vatandaş öleceğini bilse sırf teröristler amacına ulaşmasın diye o maça gider, bir araya gelir ve birlik olur. O stadta bir araya gelen nice AKP,CHP, MHP, Vatan Partili ve daha birçok siyasi görüşteki insan söz konusu vatan ise kol kola girer hem dosta hem de düşmana “Vatan sana canım feda” der. Futbolcusu da bugün Güneydoğu’da ve Suriye’nin kuzeyinde teröre karşı savaşan askerine selam gönderir , “yanındayım” der. Yarın icap ederse yanına da gider. Polisine de sarılır. Çünkü aynı vatanı paylaşmak , “vatandaş” olmak budur. Yarından itibaren de evine, iş yerine ve mümkünse her yere Türk bayrağı asmak ve açmak gerekir hatta şarttır. Böyle günlerde sarılmak, birlik olmak, kenetlenmek ve mücadele etmek gerekir, çünkü düşman ancak böyle yenilir. Savunulan bir banka hesabı değil Vatandır. Kaybedersen alınamaz ya da kaybedilmesi bir an bile düşünülemez bir şeydir vatan. Ee ne diyelim kıymetini bilmeyen, bir milleti bir araya getirip mücadele etmek ve sonunda kazanmak varken “Başkanlık” diye tutturup bizi ayrıştıranlar utansın.

Deniz Adalı

ulusalkanal.com.tr

Golü atınca polislere koştular! Spor TFF'den İstanbul'daki terör saldırısı kararı Spor Dünya Güreş Şampiyonası Spor Galatasaray'ın gençlerinden örnek davranış Spor