CHP'nin Meclis araştırması önerisi kabul edilmedi

CHP'nin, Kılıçdaroğlu'nun iddialarına ilişkin Meclis araştırması açılması önerisi kabul edilmedi.

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, Kemal Kılıçdaroğlu'nun iddialarına ilişkin Meclis araştırması açılması önerisi kabul edilmedi.

CHP, Danışma Kurulu toplanamadığından, söz konusu grup önerisini Genel Kurula taşıdı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "iddialar hakkında savcıların resen soruşturma açabileceğini, açtığı zaman belgeleri vereceklerini, soruşturma açılmazsa belgeleri kendilerinin de açıklayabileceklerini" söylediklerini ifade ederek, "Bugün burada hem siyasi hem hukuki hem de ahlaki bir karar vereceğiz. Milletvekilleri kendi vicdanları ile karar verecek." dedi.

Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dört bakanla ilgili taşıyamayacağınız bir yük vardı sırtınızda. O dönem, üç bakanın Yüce Divana gitmesi gibi bir eğilim vardı, ancak Yüce Divana göndermediniz. O gün gönderseydiniz, Rıza Sarraf ve Halk Bankası Genel Müdürü bu kapsamda Yüce Divanda yargılanacaklardı. Zarrab ABD'nin elinde olmayacaktı; suçu varsa ortaya çıkacaktı ve cezasını burada çekecekti. Siz de taşıyamayacağınız o yükün altında hem kendinizi hem de ülkeyi ezdirmemiş olacaktınız. Bugün eğer hayır derseniz, belgeleri savcılığa yollayacağız ama komisyon kurulursa Meclis kapanmadan belgeleri grubunuza teslim edeceğiz.

O belgelerin gerçekliğini araştırmaya evet diyemiyorsunuz. Buna evet deyin, bizi utandıracaksanız utandırın, rezil edecekseniz edin ama hangi kaygı ve korku kalkması gereken ellerinizi indiriyor, o irade hangi aklın ve kaygının ürünüdür? Onu bir düşünmeniz lazım. O belgelerin tamamını yarın Parti Sözcümüz, basın toplantısıyla açıklayacak."

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, AKP'nin bu tür önergelere neden karşı çıktığını anlayamadıklarını söyledi.

Rıza Sarraf'ın sağlığı hakkında ABD'ye notalar verildiğini ifade eden Sancar, "Bu kadar çok iddia ve belge varsa, bunun üstü örtülmez. Belgeler 'ABD'nin, onun bunun sunduğu belgeler' diye olaydan sıyrılamazsınız." diye konuştu.

Sancar, hakkın, hukukun ve ahlakın sözcülüğünü yaptıklarını belirterek, "Sanıyorsunuz ki bunların üstü burada örtülürse bütün dünya kör olacak. Basını engelleyerek bu iddiaların gündeme gelmesini bastırabilirsiniz ama dünyayı susturamazsınız." ifadesini kullandı.

"Sadece salladığınız bir kağıt var"

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise "Televizyonları bir yıl izlemezseniz, bir yıl sonra açın televizyonu, yarıda kalmış gibi o programa devam edebilirsiniz. Buna derler ki 'Televizyon dünyası bir bardak suda yüzüp durur.' 15 yıldır CHP'nin eleştirilerine baktığınızda da bu metafor yerli yerine oturuyor. CHP'nin eleştirileri, bir bardak suda yüzme durumu ortaya çıkarıyor." sözlerini kullandı.

Hukuki, siyasi ve ahlaki kavramlarının altının çizildiğini anımsatan Bostancı, şöyle konuştu:

"Ben de hukuki, ahlaki ve siyasi ihtimam çerçevesinde soruyorum: Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu iddiaların neresinde? Sayın Erdoğan ile ilgili hiçbir iddia yok, dünürü diyor, oğlu diyor, bilmem ne diyor ama ima ediyor. Bütün hikayeyi anlatırken Sayın Erdoğan'ın üzerine kuruyor. Bu isimlerin ortak bir özelliği var mı? Siz bütün hikayeyi, aslında ortaya koyduğunuz belgelerle, hukuki, siyasi ve ahlaki hiçbir bağlantısı olmayan bir kişinin üzerine kurarak, gürültü ve patırtı ile siyasi sonuç elde etmeye çalışıyorsunuz.

Olduğuna dair sizin elinizde bir şey var mı? Sadece salladığınız bir kağıt var. Ankara Cumhuriyet Savcılığı bu konuya ilişkin soruşturma başlattı. Bu iddialara ilişkin olarak da Cumhurbaşkanının yakınları ve kendisi tazminat davası açtı. Bunlar, savcılığın soruşturması ve açılan tazminat çerçevesinde hukukun konusu olacak."

Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen Özel, AKP'nin kendilerine, "milli davranın" dediğini ifade ederek, "Ekim 2008'de Man Adaları'nda bir şirket kuruluyor, o şirketin adı BUMERZ limited. Burak'ın Bu'su, Mustafa'nın M'si, Erdoğan'ın R'si, Ziya'nın Z'si. Erdoğan bunun tam göbeğinde, ortasında." dedi.

Müzakerelerin ardından önerinin kabul edilmemesi üzerine, CHP milletvekilleri bu karara alkışlayarak tepki gösterdi.

MHP'nin, küçükbaş hayvancılık sektörünün sorunlarına, HDP'nin de tütün üreticilerinin ve tütün ticareti yapan esnafın sorunlarına ilişkin grup önerileri de kabul edilmedi.

Genel Kurulda; Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu başkanlığına AKP Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, İçişleri Komisyonu başkanlığına AKP Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu başkanlığına AKP Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, AB Uyum Komisyonu başkanlığına AKP Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, Plan ve Bütçe Komisyonu başkanlığına AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in seçilmesi milletvekillerinin bilgisine sunuldu.

Daha sonra, Yüksek Seçim Kurulunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifinin görüşmelerine geçildi.

Bahçeli'den 'seçim ittifakı' formülü Gündem YSK teklifi TBMM'de kabul edildi Gündem FETÖ'nün TSK yapılanmasına operasyonda gözaltı sayısı 240'a çıktı Gündem DHKP-C operasyonunda yakalananların kimlikleri açıklandı Gündem