‘Başbakanın açıklaması Türkiye’yi zora sokacak’
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Türkiye’nin 2015 yılında Ermeni soykırım iddialarına karşı izleyeceği stratejisi masaya yatırıldı.
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Türkiye’nin 2015 yılında Ermeni soykırım iddialarına karşı izleyeceği stratejisi masaya yatırıldı. Muhalefet milletvekilleri AKP hükümetinin Ermeni politikasını sert bir dille eleştirdi. Başbakanın 23 Nisan’da verdiği mesajın Türkiye’yi zora sokacağını ve toprak ve tazminat taleplerine yol açacağını görüşünü savundu.
Dışişleri Komisyonda gerçekleşen toplantıya Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erdoğan İşcan katıldı. Komisyona Ermeni soykırım iddialara karşı yapılan çalışmalar hakkında sunum yapıldı. Aydınlık’ın edindiği bilgiye göre toplantıda konuşan milletvekilleri şu mesajları verdi.
‘Ermenileri Çarlık Rusyası ayaklandırdı’
CHP’li Birgül Ayman Güler: Bize dağıttınız Avrasya İncelemeleri Merkez (AVİM) 1915 olayları Türk- Ermeni Uyuşmazlığı başlıklı bu metin doğru bir metin değil. Neymiş uyuşmazlığımız?1915 yılı Birinci Dünya Savaşı’nın birinci yılı. Ermeniler OsmanlıDevletinin vatandaşı. Bunlar Osmanlı savaş halindeyken Ermeniler kendi devletlerine karşı çete savaşı yapıyorlar. Yani Osmanlı’yı arkadan vuruyorlar. Ermeniler Ruslar tarafından ayaklandırıldılar. Soykırım iddiasını asla kabul etmemeyiz. Meclis bu konuda daha etkin bir çalışma yapmalı. Ermeni soykırımı kabul eden parlamentolar üzerinde daha aktif ve etkin olmalı.
‘Diasporayı Amerika ve Fransızlar örgütledi’
MHP’li Yusuf Halaçoğlu: Türkiye’nin bu konuda yeterince hazırlıkları var. Bunlar yeterince kullanılmıyor. Bunun için yeni elemanlar tahsis etmeye yeni çalışmalar yapmaya ihtiyaç yok. Bizim elimizde yerince doküman var. Bunlar benim Tarih Kurulu olduğum dönemde toplantı. Ermeni Diasporasının Amerika ve Fransa’nın örgütlediğini biliyoruz. Biz bu konuda savunma yapmayı bile beceremiyoruz. Taziye ve özür gibi ucuz politikalarla bu işten kurtulmaya çalışıyoruz. Bundan sonra önümüze mülkiyet daha sonra tazminat cezaları gelecek.
‘Başbakan özüre giderse Türkiye sıkıntıya girer’
CHP’li Faruk Loğoğlu: Başbakanın 24 Nisan mesajı bir taziye olmanın ötesine geçer ve bir süre sonra özüre giderse o zaman bu Türkiye’yi çok ciddi bir biçimde sıkıntıya sokar. Daha ciddi çalışmalar yapılması gerekir. Ermeni iddialarının hiçbir haklılığı yok. Bir Ermeni Adana’da emlak talebi ile dava açtı. Bunun önlemi alınmalı. Muhalefetiyle iktidarıyla bir organizasyona gidilmesi gerekir.
‘Tazminat ödemeye mahkum oluruz’
MHP’li Tuğrul Türkeş: Ermeni soykırımı ile mücadele konusunda strateji noksanlığımız var. Bu olay bilenen bir olay. Bu iddiaları gündeme getirenler bilerek ve isteyerek, bunları gündeme getiriyorlar. Başbakanın 23 Nisan açıklaması doğru değil. Dikkatsizce yapılan bu tür açıklamalar Türkiye’nin tazminat ödemesine yol açar. Amerikan Senatosu’nda Ermeni soykırımının kabul edilmesini önlemek zorundayız.
‘Ermeniler Kesep’te yaşanları kullanmaya başladı’
CHP’li Mehmet Ali Edipoğlu: Kesep Suriye’de bir Ermeni kasabası. 21 Mart gecesi Türkiye’nin desteklediği teröristlerin saldırısına uğradı. Ölenler yaralananlar oldu. Evleri yağmalandı. Burada yaşanalar 2015 yılında Türkiye’nin önüne konulacak. Bu olayı Ermeniler şimdiden kullanmaya başladılar bile.
‘Kesep’te Ermenilere azami özen gösterildi’
Edipoğlu’nun Kesep operasyonu ile ilgili sorusunu Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erdoğan İşcan yanıtladı. İşcan’ın, “Kesep’te söylenildiği bir operasyon oldu. Bu operasyonda Ermenilere zarara gelmemesi için azami özen gösterildi. Gerekli uyarılar yapıldı” dediği öğrenildi.
‘Stratejimizde noksanlıklar var’
AKP’li Ali Şahin: Türkiye’nin stratejik planlarında yetersizlik var. Bu konuda yurt dışında yaşayan Türklerden lobi oluşturmalı ve dost ülkelerin vatandaşlarını yanımıza çekmeliyiz.
‘Perinçek davasına müdahil olduk’
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ise yaptığı konuşmada AİHM görülmekte olan İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in davasını gündeme getirdi. Yılmaz Dışişleri yetkilerine “ AİHM’de Doğu Perinçek davası var. Bu davaya müdahil oldunuz mu?” diye sordu. Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin bu davayı yakından takip ettiklerini belirterek “Bu davanın müdahil olduk ve başından beri takipçisiyiz. Hatta Türk Dernekleri’nin de müdahil olmasını teşvik ettik” dedikleri öğrenildi.
Zihni Erdem/ Ankara