Alman Meclisi'nin soykırım kararı Anayasa Mahkemesi'ne taşındı
Vatan Partisi, Federal Almanya Parlamentosu’nun aldığı sözde “Ermeni Soykırımı Kararını” Alman Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Parlamentonun Alman Anayasası’nın 1, 2 ve 3'ncü maddelerinin yanı sıra uluslararası hukuka aykırı davrandığı belirtilen başvuruda; AİHM 2. Dairesinin Türkiye lehine verdiği karar da hatırlatıldı.
Federal Almanya Parlamentosu’nun geçen ay aldığı sözde Ermeni Soykırımını tanıma kararını Vatan Partisi Alman Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.
Almanya’da iktidarda bulunan Hıristiyan Demokrat Partisi ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi ile muhalefetteki Yeşiller Partisi’nin ortak önergesiyle kabul edilen karara ilk itiraz eden Vatan Partisi oldu.
Vatan Partisi Avrupa Temsilciğinde görev yapan Prof. Hakkı Keskin, Beyhan Yıldırım, Meram Tosun ve Dr. Murat Burhanoğlu Karlsruhe’deki Alman Anayasa Mahkemesi’ne yapmış olduğu başvuruda Parlamentonun uluslararası hukuku çiğnediği vurgulandı.
Yasalar gereği, avukatlar aracılığıyla yapılan bireysel başvurularda kararla Alman Anayasası’nın 1., 2., 3. maddeleri ile uluslararası hukuka ve mahkeme kararlarına aykırı davranıldığı bildirildi.
Başvurularda kararın 1948 Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Perinçek-İsviçre Davası Kararı’nın ihlal edildiği belirtildi. Başvuruya Alman Meclisi Başkanı Prof. Norbert Lammert’in “Meclislerin soykırım kararı alma konusundaki yetkisizliklerini” anlattığı parlamentodaki konuşma da başvuruya eklendi.
Başvuruda ayrıca 1915 olayları sırasındaki eylemlerle ilgili yetkili ceza mahkemelerinin Türkiye'nin yetkili ceza mahkemesi ve Lahey Adalet Divanı olduğu hatırlatıldı. “Ermeni Soykırımından söz etmek hukuk dışıdır” ifadesi kullanıldı.
ulusalkanal.com.tr