Avukat Zeynep Küçük: Yasadışı tahliye operasyonu ile adliyede yeni bir kumpas kuruldu

F tipi yapının, polis şeflerinin tahliyesi için adliyede başlattığı krize HSYK el koydu. Kurul'un 2'nci dairesi tahliye kararlarına imza atan 3 hakimi açığa aldı. Bu konudaki toplantı sürerken hakimler, tahliye kararlarını bir kez daha savcılığa gönderdi. Savcılık gelen kararı yine iade etti. F tipinin başlattığı bu krizi hukukçular, "Yeni bir kumpas kuruluyor. Yargıdan adam kaçırılıyor" sözleriyle değerlendirdi.

Abone ol

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu olağanüstü toplantı yaptı, F tipi yapının, polis şeflerinin tahliyesi için İstanbul Adliyesi'nde başlattığı krize son verdi.

Tahliye kararlarına imza atan 3 hakim HSYK 2'nci Dairesi tarafından açığa alındı.

Çağlayan'daki İstanbul adliyesi, F tipi yapının tahliye hamlesiyle hareketli bir haftasonu yaşadı. Yetkili olmadığı halde, Asliye Ceza hakimleri 25 Nisan gecesi tahliye kararı vermiş, tahliye senaryosu Sulh Ceza Hakimliği ve Başsavcılığın müdahalesiyle engellenmişti.

Olayın ardından HSYK duruma el koydu. HSYK 2'nci Dairesi öğle saatlerinde olağanüstü toplandı. Kurulu tahliye planında rol alan 3 hakimi açığa aldı. Görevden alma gerekçesi ise "Görevi kötüye kullanmak", "yasalara aykırı kararlar vermek" ve "Terör örgütünün amacına hizmet etmek".

Konuyla iligli açıklama yapan 2'nci Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, hakimlerin dosyaları incelemeden verdiği tahliye kararındaki ısrarın nedenini sordu.

HSYK bu karar için toplantı halindeyken, Çağlayan'daki İstanbul adliyesinde yine hareketlilik vardı. 32'inci Asliye Ceza mahkemesi, 10'ncu Sulh Ceza hakimliğinin verdiği "tahliyeler yok hükmündedir" kararına karşı yeni bir hamle yaptı. 32'inci Asliye Ceza Hakimi, tahliye kararının uygulanması için savcılığa yazı gönderdi.

Savcılık kendisine gelen yazıya, tıpkı daha önce olduğu gibi yanıt verdi, "karar yok hükmündedir" diyerek mahkemeye iade etti.

HSYK'nın görevlendirdiği müfettişlerin adliye personelinden aldığı ifadeler de tahliye operasyonun arka planını ortaya çıkardı. Polislerin tahliyesini isteyen Asliye Ceza hakimi Metin Özçelik ile kararı imzalayan Asliye Ceza hakimi Mustafa Başer'in izinli olmalarına rağmen adliyeye geldikleri belirlendi.

Türkiye'nin 2 gündür takip ettiği bu krizi, hukukçular "yargıdan adam kaçırma operasyonu" olarak değerlendirdi.

HSYK'nın görevden uzaklaştırdığı hakimler kamuoyununca da bilinen isimler.

Avukat Zeynep Küçük, yaşananların yargıda yeni bir kumpas olduğunu söyledi.

Küçük, yargıdan adam kaçırıldığını ifade etti.

HABER: DENİZ ADALI KAMERA: BÜLENT ÜNAL

ulusalkanal.com.tr

MHP'li Sancaklı Koalisyon ortağını açıkladı! Gündem Erdoğan'dan yargıdaki tahliye krizi yorumu Gündem Usta oyuncu Levent Kırca'nın devlet sanatçısı ünvanı geri alındı Gündem Abdullah Gül'den AKP'ye ince gönderme Gündem