CIA'nın eski Türkiye şefi Barkey'den çarpıcı analiz

"ABD ilk defa Türkiye’nin istediği gibi davranmıyor. Kobani Kürtler için milli bir çağrı haline dönüştü. " CIA’nın eski Türkiye şeflerinden Henry Barkey’ın Financial Times’ta yayımlanan bu sözleriyle PYD’nin ABD için stratejik önemine dikkat çekti.

Abone ol

CIA’nın eski Türkiye şeflerinden Henry Barkey, Aynel Arab’ta yaşananlar hakkında çarpıcı ifadeler kullandı. "Kürt milliyetçiliği yeniden alevleniyor" dedi.

Henry Barkey’in analizleri Financial Times'ta yayımlandı. Barkey "Kobani savaşı Kürtlerin milliyetçi heveslerini diriltti" başlıklı yazısında Türkiye ve ABD arasında bir kırılma yaşandığını vurguladı. Aynel Arab’ın Kürtler için önemine dikkat çekti.

Barkey, "Bu çok büyük bir kırılma. İlk defa ABD, Kürtlere Türkiye'nin istediği gibi davranmıyor. Kürt milliyetçiliği yeniden alevleniyor. Kürtler, uluslararası kamuoyunda yeniden keşfediliyor. Orta Doğu'daki ülkelerde, dağınık bir şekilde yaşayan Kürtler, Kobani'deki savunmanın karşısında adeta büyülendiler."dedi.

“KÜRTLER BATI'NIN MÜTTEFİKİ”

Eski CIA uzmanına göre Kürtlerin Batı’nın müttefiki olabileceğini gösterdi.

Barkey, Kobani, bugüne kadar devleti olmayan Kürtler için, milli bir çağrı haline dönüştü. ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD mevzilerini bombalamasıyla, Kürtler için yeni bir olanak doğdu: Kürtler, bölgedeki etkileri sayesinde, kendilerini Batı'nın önemli müttefiği olarak konumlandırabileceklerini anladılar." dedi.

Makalede ismini vermek istemeyen bir Kürt yetkilinin de görüşlerine yer verildi. Söz konusu kişinin özellikle ABD'nin 'Kürtlerin tek bir strateji izlemesi gerektiği' konusunda ısrarcı olduğunu söylediği belirtildi.

''Kamu düzenini yok ederiz mesajı vermeye çalıştılar'' Gündem “Ben gitmiyorum, giden kirlenir“ Gündem 7 Kişi Serbest Bırakıldı Gündem MHP'den Altan Tan'a yanıt Gündem