24 Renault işçisine tutuklama talebi

Bursa Renault Fabrikası'nda bugün üretim yeniden başladı. Ancak fabrikada işçi kıyımı yaşandı. 130'dan fazla emekçinin daha iş akitleri feshedildi. İş başı yapan işçileri de mobing uygulanıyor. Her bölümde özel güvenlikler, çalışanları denetliyor. Gözaltında bulunan 22 işçi ve 2 sendika yöneticisi tutuklama talebi ile savcılığa gönderildi. Birleşik Metal Sendikası saldırılara karşı fabrikada örgütlenme çalışmalarını ve mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Fabrikada yaşanana bu baskıların nedeni ise işçilerin kurmak istediği "Sosyal Diyolag Komiteleri"

Abone ol

Bir yanda işçinin direnişi, diğer yanda da fabrika yönetiminin baskısı. Metal fırtınınan adresi Bursa Renault Fabrikası'nda sular durulmuyor. 130 emekçi işten çıkarıldı. Gözaltında bulunan 22 işçi ve 2 sendika yöneticisi tutuklama talebi ile savcılığa gönderildi.

Geçen yıl metal işçilerinin yaptığı eylem sonucu Türk Metal Sendikası'nda istifalar yaşamış, işçiler kendi temsilcileri seçme kararı almıştı. İşveren de kararlı mücadele karşısında geri adım atmıştı.

İşçiler, 29 Şubat'ta ilk Sosyal Diyolag Komite'lerini kuracaktı. Çünkü Türk Metal Sendikasıyla imzanalanan sözleşme 2017'ye kadar geçerliydi. Birleşik Metal-İş'e üye olan işçiler kendi haklarını savunup işverenle görüşecek, Türk Metal Sendikasını aradan çıkaracaktı.

Ancak işveren bu duruma karşı çıktı. Çünkü Renault Türkiye'deki diğer metal işçilerine emsal olacaktı. Türk Metal ve MESS 15 Şubat'ta AKP'li bakanlarla bir görüşme yaptı. Mutabakata varıldı. Renault fabrikası yönetimi çağrıldı. İşçilerin kuracağı komiteye engel olunması istendi.

Komitenin seçileceğini gün işveren teknik aksaklık bahanesiyle üretimi durdurdu. İşçiler eylem yapınca, 10 işçi önderinin iş akitleri feshedildi. Emekçiler arkadaşları işe alınmadan üretim yapmayacaklarını açıkladı.

Bu kez eylem yapan işçilere polis müdahale etti. Fabrika önü savaş alanına döndü. Gözaltılar oldu.

Bu sabah üretim yeniden başladı. Ancak 130'dan fazla emekçinin daha işine son verildi.

Fabrika yönetiminin yapmış olduğu saldırılar tepkilere neden oldu Birleşik Metal, örgütlenmelere devam edeceklerinin duyurdu.

ulusalkanal.com.tr

Bakan Soylu'dan asgari ücret açıklaması: Harekete geçtik Ekonomi Haribo grevinde zafer Ekonomi Düzce cam fabrikasında işten çıkartılan 19 işçi işlerine geri döndü Ekonomi THY 1 milyar 69 milyon dolar net kâr elde etti Ekonomi