Armutçuk'taki grizu faciasının 34. yılı
TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğünde 7 Mart 1983'teki grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi için anma töreni düzenlendi
Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğünde 7 Mart 1983'te meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi törenle anıldı.
Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Armutçuk Müessesesi kuyu başında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, maden kazalarında hayatını kaybeden madencilere başsağlığı diledi.
Türkiye'nin enerjiye büyük ihtiyacı olduğunu belirten Madenoğlu, şöyle konuştu:
"Bunlardan biri de taş kömürüdür. Zonguldak, bu değerli enerji kaynağına sahiptir. Sobasını, kaloriferini yakmak isteyen ve ısınma ihtiyacındaki herkes bu kömüre muhtaçtır. Madencilerimiz sayesinde biz evlerimizde kışları üşümeden geçiriyoruz. Onlar sayesinde ülkemiz enerjiyi buradan elde ediyor. Devletimizin başarı elde ettiği iş güvenliği konusunda bir kültür olarak, bir alışkanlık olarak yapılması gereken ve uygulanması gereken kurallar olarak üzerimize düşeni yaptığımızda iş kazaları en aza inecektir. Maden ocağına girerken bir kaza olacak mı diye düşünmeyeceğiz."
"Bana bir şey olmaz demeyin"
TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş ise 34 yıl önce meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet dileyerek, bu tür törenlere yenilerini dahil etmemek için hep beraber var güçle çalışılması gerektiğini vurguladı.
"Kurum olarak iş kazalarını önlemek, iş sağlığı ve güvenliği konularında Türkiye'de önde yer alabilmek için üzerimize düşenleri titizlikle yapıyoruz. Hiçbir külfetten de kaçınmıyoruz." diyen Gebeş, iş güvenliğinin bir kültür olduğunu ve bunun yerleşmesi gerektiğini ifade etti.
Gebeş, her şey eninde sonunda insanda bittiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"En uçta kömürü kazan işçilerimizden en üstteki genel müdüre kadar hepimiz bu bilince sahip olmalıyız. Bu zincirin halkalarından biri koparsa bu mücadelede başarılı olmamız mümkün değildir. Acıları yaşamamak için işçi kardeşlerimizden rica ediyorum; çalışmaya başlamadan önce ve çalışırken kendimizin yanı sıra yanımızdakiler için emniyet tedbirlerini alalım. 'Bana bir şey olmaz' demeyin."
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu da taş kömürü üretiminin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de vazgeçilmez bir unsur olduğunu dile getirerek, "Yaklaşık 150 yıl boyunca enerji üretiminin yüzde 30'unun kömürden sağlanacağını düşünürsek bölgemizdeki taş kömürünün değerini biraz daha iyi kavrayabiliriz." dedi.
Konuşmaların ardından faciada hayatını kaybeden 103 maden işçisi için dua edildi, mevlit şekeri dağıtıldı.