Ormancılık Politikalar ve Bilim Kurulu ön rapor hazırladı: İşte yangınlarla mücadelede yanlış bilinenler

Orman Mühendisleri Odası, orman yangınları mücadelesinde tartışma yaratan konular ile ilgili hazırladığı ön raporu kamuoyuyla paylaştı. Odanın oluşturduğu Bilim Kurulu’nun ön raporunda ormanların imara açılacağı ve geç müdahale edildiği iddiası ile uçak tartışması gibi başlıklar yer aldı. Peki raporun ayrıntılarında neler var?

Abone ol

PKK'nın çıkardığı orman yangınları sırasında gündeme gelen tartışma konularına ilişkin Orman Mühendisleri Odası dikkat çeken bir rapor yayınladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Orman Mühendisleri Odası 16 Ağustos’ta Ormancılık Politikalar ve Bilim Kurulu oluşturdu. Bilim Kurulu, çıkan orman yangınlarına ilişkin ön inceleme raporu hazırladı.

Rapora göre, orman yangınlarına orman teşkilatınca hızlı müdahale edilmediği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor:

- Orman Genel Müdürlüğü, Orman Bilgi Sistemini kurmuş ve geliştirmiştir. Bu sistemle yangına müdahale sürelerinin ortalama 45-50 dakikalardan 15 dakikaya düşürüldüğü görülmüştür. 28 Temmuz-12 Ağustos arasında 299 adet yangın meydana gelmiş, bu yangınların yüzde 95’i zamanında müdahale sonucu kontrol altına alınmıştır.

Raporda, hava araçlarının ve özellikle de uçakların yetersiz olduğu iddiaları da yer aldı. Arazi şartları ve manevra açısından helikopterlerin daha verimli sonuç verdiğine dikkat çekildi:

- Her 5 kilometrede bir olmak üzere 4 bin 150 adet yangın havuz ve göletleri yapılarak suya ulaşım ve etkinlik arttırılmıştır. Bundan dolayı yangınla mücadelede helikopter ağırlıklı bir karar izlenmesi yerinde bir karardır. Başlangıçta uçak adeti 3 iken daha sonra 16’ya çıkarılmak sureti ile hava aracı ihtiyacı yeterli seviyeye getirilmiştir.

Orman Mühendisleri Odası, yanan alanların imara açılacağı ve yangınlar ile ormanların azaltılacağı yönündeki iddiaları da yalanladı:

- Bu alanların başka bir amaçla kullanılması mümkün değildir. Ülkemizde her 10 yılda bir orman envanterleri yenilenmektedir. Bu envanterlerde orman varlığımızın hem alansal olarak hem de ağaç serveti arttığı görülmektedir. Yanan alanların yeniden ormanlaştırılması konusu uzman ormancılara bırakılmalıdır.

Odanın raporunda orman yangınlarında eğitimi ve donanımı olmayan kişilerin yangın alanlarına alınmamasının da doğru bir karar olduğu belirtildi. ''Orman yangınları ile mücadele eğitim ve tecrübe gerektirir.'' ifadelerine yer verildi.

Evlatları kaçırılan aileler Van'da eylem yaptı Gündem Milli Savunma Bakanlığından Kabil'de havalimanı yakınlarındaki patlamaya ilişkin açıklama Gündem Vakalardaki yükseliş sürüyor Gündem Osmanlı Ocakları'nın seçim anketi: Seçimin sonucunu Vatan Partisi oyları belirliyor Gündem