Mısır'ın Türkiye'den beklentileri
Mısır ve Türkiye arasındaki diplomatik köprüler, Doğu Akdeniz için stratejik önemde... Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında istihbari düzeyde ilişkiler olduğunu açıklamıştı. Akabinde "Mısır'ı anlamakta zorlanıyorum" da dedi. Yunanistan ve Mısır arasındaki anlaşma sonrasında da gözler Ankara-Kahire hattına döndü. Bölgedeki son gelişmelerin ardından, Aydınlık gazetesi Mısır'ın eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Rakha Ahmed Hassan'la görüştü. Hassan, Mısır'la ilişkilerde, kararın Türkiye'de olduğunu söyledi. Mısır'ın Türkiye'den beklentilerini özetledi.
Yunanistan ve Mısır'ın imzaladığı Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasının ardından, gözler Ankara-Kahire hattında kurulabilecek diplomatik temaslarda.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır'la çeşitli temasların olduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanı istihbari düzeyde görüşmeler olduğunu ifade etmiş, Çavuşoğlu da Cumhurbaşkanı'nın talmatları doğrultusunda, Mısır’la maslahatgüzar ve uzmanlar düzeyinde temaslar kurulduğunu bildirmişti.
Atina ve Kahire'nin MEB atağının ardından, Türkiye ve Mısır arasında kurulacak üst düzey temas daha da önem kazandı. Yazar Onur Sinan Güzaltan, tüm gelişmeleri Mısır'ın eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Rakha Ahmed Hassan'la görüştü.
Aydınlık Gazetesi'nde yayınlanan habere göre, Hassan, Mısır ile ilişkilerde kararın Türkiye'de olduğunu söyledi. Mısır'ın Türkiye'den beklentilerini sıraladı.
KAHİRE'NİN BEKLENTİLERİ
-Türk hükümetinin Mısır’ın içişlerine yönelik açıklamalarını sonlandırması,
-Türkiye merkezli olmak üzere Mısır’a yönelik propaganda yayını yapan medya organlarına desteğin çekilmesi,
-Türk hükümetinin İhvancılara verdiği desteği sonlandırması.
Mısırla kurulan istihbari temasların özellikle Libya ile ilgili olabileceğini aktaran Hassan, " Libya’daki askeri durumun kritik olduğunun iki tarafta farkında" dedi. Bölge devletleri ve ABD'nin Libya’da siyasi çözümü desteklediğini savundu.
LİBYA'DA SON DURUM
Mısır, ABD, Cezayir, bazı AB ülkeleri ve Fas bu konuda çalışmalara devam ediyor. Önemli olan Libya’daki arkadaşlarımızın kararı olacak. Askeri hareketlilik neredeyse durmuş durumda.
Rakha Ahmed Hassan, Yunanistan ve Mısır arasındaki anlaşmada ise, Kahire yönetiminin resmi tezlerini yineledi. "Mısır ve Yunanistan’ın 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni temel alarak söz konusu antlaşmayı" yaptığını ve Türkiye’nin bu antlaşmaya karşı çıkışının "hiçbir hukuki zemini" olmadığını iddia etti.
ulusal.com.tr