ABD'nin Golan adımı ne anlama geliyor?
Golan adımı, Amerika’nın sözde ‘Büyük Kürdistan planının bir parçası... Uzmanlara göre; “Yüzyılın Barış Planı” olarak tanıtılan girişim, Washington yönetiminin bölgedeki son kozu. Kudüs hamlesinin ardından Golan Tepeleri’ndeki İsrail hâkimiyetinin tanınması da bu projede önemli bir yere sahip. Hedef “İsrail’in güvenliğinin sağlamak."
Amerika "Golan" hamlesiyle bölgedeki son kozlarını oynuyor.
Suriye’de savaşı kaybedip çekilme kararı alan Washington “Golan Tepeleri” çıkışı yaptı. Amerikan Başkanı Donald Trump’ın "Golan'da İsrail'in egemenliğini tanıması” akıllara sözde “Yüzyılın Anlaşması”nı getirdi.
İsrail’in Suudi Arabistan ile anlaştığı yedi maddelik plan da bölgedeki asıl amacı ortaya koyuyor.
7 MADDELİK BÖLGE PLANI
1- Türkiye sınırında bağımsız bir Kürt devletinin kurulması,
2- Ortak bir Arap ordusunun oluşturulması,
3- İran’da rejim değişikliğinin yapılması,
4- İsrail ve Araplar arasında bir barış planının yapılması,
5- Körfez ülkelerinin birlikte hareket etmesi,
6- Yemen’de barış sağlanması,
7- Arap dünyasındaki demokratik hareketlerin desteklenmesi.
Bu maddelerin tek tek hayata geçirilmesi, İsrail’in bölgede hâkimiyet sağlaması için kritik önem taşıyor. Amerika’nın “Golan” adımının İsrail’deki seçimlerin ardından açıklanması beklenen sözde “Yüzyılın Barış Planı”nın habercisi oldu.
"Bunun bir parçası İsrail ile Filistin sorununun çözülmesi. Diğer bir maddesi Türkiye, Irak, Suriye ve İran’dan toprak parçaları alarak “Büyük Kürdistan’ın kurulması, Yemen sorununun halledilmesi gibi konuları içermektedir."
Bir ayağı Filistin’de bir ayağı Suriye’de olan projede amaçlardan biri de Türkiye’nin güneydoğusunda sözde Kürdistan devleti kurmak. Uzmanlar, Golan Tepeleri’nin Şam’la yeni bir işbirliği kapısı olduğunu ifade ediyor.
Yüzyıl önce Sykes-Picot Anlaşması'yla hedeflenen, coğrafyanın parçalanması girişimi Atlantik ötesinden yeniden ısıtılmış oldu.
"Bölgenin şimdi Amerikan çıkarlarına göre ve İsrail’in güvenliğini sağlayacak şekilde yeniden dizaynından bahsediyoruz."
Bu hamle, İsrail’deki erken seçimler öncesi sıkışan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu kurtarma çabası olarak da yorumlanıyor.
"9 Nisan’da İsrail’de yapılacak seçimlerden sonra bu yüzyılın barışı planının açıklanacağını görüyoruz. Önce Kudüs’ün başkent olarak kabulü, elçiliğin oraya taşınması gerçekleşti. Şimdi de daha plan açıklanmadan Golan’ın İsrail’in egemenliğine bırakılacağı açıklanıyor ki bu bir şekilde kamuoyunu hazırlama olarak bunu görmemiz lazım."
Peki, Golan Tepeleri’nin önemi ne?
"İsrail’in fiziki güvenliği açısından İsrail’in su ihtiyaçları ve diğer tarımsal ihtiyaçlarını karşılama bağlamında Golan Tepeleri’nin çok önemli olduğunu biz biliyoruz."
ulusal.com.tr