Ömer Özerturgut hayatını kaybetti

68 kuşağı devrimcisi ve Aydınlıkçı Ömer Özerturgut (72), uzun yıllardır yaşadığı Almanya’nın Köln şehrinde hayatını kaybetti.

Abone ol

Ercan Dolapçı/ Aydınlık

68 kuşağı devrimcisi ve Aydınlıkçı Ömer Özerturgut (72), uzun yıllardır yaşadığı Almanya’nın Köln şehrinde hayatını kaybetti. Özerturgut’un kalp krizinden hayatını kaybettiği bildirildi. Özerturgut, Almanya’da düzenlenecek olan törenin ardından toprağa verilecek.

1944 yılında Manisa’nın Turgutlu ilçesinde dünyaya gelen Özerturgut, ilk, orta ve lise eğitiminden sonra Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde okumaya başladı. Burada devrimci örgütlenme içine giren Özerturgut, Proleter Devrimci Aydınlık dergisi ve İşçi Köylü gazetesinin kuruluşunda aktif görev aldı. Özerturgut, 21 Mayıs 1969 günü kurulan Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi (TİİKP)’nin kurucu kadrosundaydı. İlk Merkez Komitesinde görev aldı. 1977 yılında yapılan ilk kongreye kadar da Genel Başkan Yardımcılığına atandı. Kongre sonrası Yurtdışı Bürosuna getirildi.

BORALARLA FİLİSTİN’E GİTTİ

12 Mart 1971 müdahalesinden sonra arananlar listesinde olduğu için yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Bora Gözenlerle bir süre Lübnan’daki Filistin kamplarında bulunan Özerturgut, daha sonra Almanya’ya gitti. 30 yıldır Köln’de Türkiye Kitabevi’ni işleten Özerturgut, Aydınlıkçıların ağabeyi olarak burada hizmet vermeye devam etti. 2011 yılındaki günlük Aydınlık kuruluşunda da görev alarak, Aydınlık’ın Avrupa’da okunmasına hizmet etti. Sıkı örgütçülüğüyle herkesin gönlünde yeretti. Özerturgut iki çocuk babasıydı.

ARKADAŞLARI NE DEDİ?

Ferit İlsever (Aydınlık kurucu Genel Yayın Yönetmeni ve Vatan Partisi MKK üyesi): ”Aydınlık hareketinin kurucu önderlerindendi. 40-45 yıl bu çizgide mücadele etti. Hiç şaşmadı. PDA Aydınlık ve İşçi Köylü gazetesinde büyük emeği vardı. 12 Mart tutuklamalarından sonra yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Uzun yıllar Almanya’da yaşadı. Kitabevi kurdu. 68 ruhunu genç kuşaklara taşıyan bir isimdi. Türkiye ve Partimiz için büyük bir kayıp.”

Mehmet Sabuncu (Aydınlık Eski Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni):”İlk kez 1990 yılında Almanya’da 2000’e Doğru dergisinin düzenlediği bir etkinlikte tanıştık. O günden beri ilişkimiz hep devam etti. En son 15 gün önce telefonla görüştüm. Hayatımda gördüğüm en Türkiye aşığı bir insandı. Türkiye dışında olmasına rağmen, Türkiye özlemini ve sevgisini hep kalbinde taşıdı. Çok sekter ve sert görünüşüne rağmen son derece insancıldı. Siyasette Aydınlıkçı çizgisinden ayrılmadı. Aydınlık’ın Avrupa bürosunun oluşmasınada çok emeği vardır. Büyük bir değeri kaybettik. Başımızsağolsun.”

Zorunlu Trafik Sigortası'nda yer alan 3 madde değişiyor Gündem Aydınlık ve Ulusal Kanal emekçisi Mahmut Şen mezarı başında anıldı Gündem Naksan Holding'e operasyon Gündem Diyarbakır Sur'da operasyonlar bitti Gündem