İzmir kanser merkezi oluyor!
ABD’nin Salgın Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nde görev alan Uluslararası Kanser Kontrolü Ofisi Direktör Yardımcısı Dr. Mona Saraiya, "Türkiye, gelecek yıl İzmir’de Küresel Kanser Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. İzmir, ayrıca Ortadoğu’nun kanser izleme merkezi olacak" dedi.
Huriyet'te yer alan habere göre, İKİNCİ Dünya Savaşı sonrasında sıtma ile mücaele için kurulan ABD’nin Salgın Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nde (CDC) artık birçok hastalıkla ilgili birimler var. CDC, kamu sağlığını tehdit eden, özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı mücadelede ilerleme ve gelişme sağlamak için yaptığı araştırmaları ve raporlarıyla biliniyor. Uluslararası Sağlık Örgütü’yle (WHO) işbirliği yapan CDC, Ebola’ya karşı verdiği mücadele sayesinde gündemden düşmüyor. Atlanta’daki merkeze girip yaygın hastalıklarla ilgili son bilgileri aldık.
Türkiye’deki sıtma daha tehlikeli
Sıtma Hastalığı Bölüm Şefi Patrick Kachur: “En ölümcül bulaşıcı hastalık olan sıtmadan 2012 yılında kayda geçen 627 bin ölüm vakası var. Bu vakaların yüzde 90’ı Afrika’nın Sub-Sahara bölgesindeki 15 ülkeden. Hastalık sadece sivrisinek ısırmasıyla bulaşıyor. Tedavi erken başlanırsa hasta 3 günde sonuç veriyor. Afrika sıtması kolayca iyileştirilebiliyor. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu ve Çukurova bölgesinde her yıl en az 5 bin kişi sıtmaya yakalanıyor. Türkiye’deki sıtma sorunu Afrika’dakinden farklı. Çünkü hasta tedavi edilse ve yeniden sivrisinek sokmasa dahi, hastalık 1 yıl içinde yeniden başgösterebiliyor. Bu yüzden ilaç tedavisi 1 ay sürebiliyor.”
Aşı gripte çok etkili
Influenza uzmanı Dr. Eduardo Baumgartner: “İki çeşit grip var: Pandemik ve mevsimsel. Bu yıl pandemik bir sezon var. Çok sayıda insan virüse yakalanıyor. ABD’de yer yıl 70 bin kişi gripten ölüyor. Başta ABD ve Avrupa’da şu an A H3-H2 virüs tipleri dolaşıyor. Önümüzdeki aylarda Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa’da grip salgını zirveye ulaşacaktır. Bir grip hastası bile lazerli fotokopi makinesi gibi virüsü yüksek kalitede çoğaltıp yayabilir. Gripten korunmanın en iyi yolu her yıl aşılanmak.”
İzmir kanser izleme merkezi olacak
Uluslararası Kanser Kontrolü Ofisi Direktör Yardımcısı Dr. Mona Saraiya: “2012 yılında dünyada 14.1 milyon yeni kanser vakası yaşanırken 8.2 milyon kişi yaşamını yitirdi. Türkiye, gelecek yıl İzmir’de Küresel Kanser Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. İzmir, ayrıca Ortadoğu’nun kanser izleme merkezi olacak. Türkiye’de en yaygın olanlar akciğer, meme ve prostat kanserleri. Bunlar başka ülkelerde değişiyor. ABD’de ise akciğer, meme ve kolon kanseri daha yaygın.”
Dünyada frengi patlaması var
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (STD’S) bölümünün Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Sevil Aral: “AIDS kadar frengiye de bakmamız gerekir. Küresel olarak frengi patlaması yaşanıyor. Frengi eşcinsel ilişki sayesinde artıyor. Tedavi edilebiliyor. Korunmak için ilk yöntem cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak. Bütün bilimsel araştırmalar erkeklerde sünnet olmanın STD ve HIV’e karşı korunma sağladığını gösteriyor. Gelecek yıl HIV/AIDS hastalarında uygulanan tedavi yöntemleri sayesinde virüsün anneden bebeğe geçişi sanırım duracak. Buna rağmen, bugün çok sayıda ülkede frengi bakterisinin anneden çocuğa geçmeye devam ettiğini görüyoruz.”