Haiti’de halk ayaklanması

1994’ten bu yana ABD askeri işgali altında bulunan ve 2010 depreminden beri Birleşmiş Milletler askeri gücünün hakim olduğu Haiti’de yeni bir halk ayaklaması yaşanıyor. Seçimlerin ertelenmesiyle başlayan isyan dalgası şiddetini artırıyor.

Abone ol

Haiti’de bu günlerde bağımsızlık devrimini hatırlatır türden bir isyan yaşanıyor. Geçtiğimiz Pazar Haiti Başkanlık seçiminin ikinci turu yapılması öngörülüyordu. Fakat muhalefetin adayı Jude Celestin seçimlerde hile ve yolsuzluk olduğu gerekçesiyle çekildiğini açıkladı. Bunun üzerine seçimler ertelendi. Halk sokaklara dökülerek mevcut yönetim ve başkan Michell Martelly’i protestoya başladı. Aslen şarkıcı olan Martelly’nin ABD tarafından atanmış bir başkan olduğunu söyleyen muhalefet istifasını istiyor. Ayrıca halk adadaki askeri işgalin son bulmasını talep ediyor.

Haiti son 20 yıldır dış müdahaleler sebebiyle biçimsel olarak dahi kendini yönetemiyor. 2010 yılında yaşanan deprem felaketi de bu talihsiz halkı daha çaresiz durumda bıraktı. Halkın %61’i mutlak yoksulluk içinde. Doğan her 14 bebekten biri daha ilk yaş gününe erişemeden ölüyor. HIV gibi ölümcül bulaşıcı hastalıklar çok yaygın.

ABD ‘den Haiti’de şiddetin sona erip seçimlerin gerçekleşmesi yönünde açıklamalar gelirken Latin Amerika Devletler Topluluğu CELAC adada çözüm için acil bir komisyon kurma kararı aldı.

Özgür Uyanık/ Buenos Aires

ulusalkanal.com.tr

Birleşmiş Milletler yetkilileri, Suriye devleti heyetiyle görüşmelere başladı Dünya Suudi Arabistan'daki bir Şii camisine intihar saldırısı düzenlendi Dünya Hollanda, Suriye'de IŞİD'i vuracak Dünya Karadeniz üzerinde ABD–Rusya gerilimi Dünya