Hocalı Katliamı'nın 23. yılı

Tam 23 yıl önceydi, 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece Ermeni çeteleri, Hocalı kasabasına girdi. Çocuklar, kadınlar ve ihtiyarlar işkenceyle öldürüldü. Türk Dünyası ve Azerbaycan için en acılı olaylardan biri o gece yaşandı. Sadece Azerbaycan için değil, insanlık tarihi için de kelimenin tam anlamıyla kara bir sayfa yazıldı. Batı ise bu katliamı hep görmezden geldi. Şimdi gerçekleri ekranlarınıza getiriyoruz. İşte 23'üncü yılında Hocalı katliamı.

Abone ol

26 Şubat 1992 sabahı Azerbaycan halkı kara bir güne uyandı. 23 yıl önce Ermenistan işgal kuvvetleri dünyanın gözü önünde Hocalı'da katliam yaptı.

10 bin nüfuslu Hocalı'da, olaylar sırasında yaklaşık 3 bin Azerbaycanlı bulunuyordu. O gece Ermenistan silahlı birlikleri Hocalı kasabasını yerle bir etti.

Katliama tanık olan bir gazeteci olayları şöyle anlatıyordu:

"Dağlık Karabağ'ın Hocalı kentinin düşüşünü bir gün boyunca yaşadım. Görüntülerle belgeledim ve video çekimleriyle bir günde 1.300 Azerbaycan Türk'ünün Ermeni çetecilerce öldürülüşünü bütün dünyaya duyurdum. Hocalı katliamı anlatılamaz bir vahşetti. Bütün Azerbaycan şok olmuştu. Ermeni bıçaklarından, kurşunlarından kurtulmayı başaranlar; kadınlar, çocuklar, ihtiyarlar karlı dağlarda tipi altında Agdam'a gelmeyi başardıklarında çoğunun ayakları donmuştu. Bazılarının ayakları ise kangrenden dolayı kesilmişti. Ermeniler vahşetin her türlüsünü sanki ibret olsun, örnek olsun diye yapmışlardı. İhtiyar dedelerin, yaşlı anaların yüzleri jiletlerle doğranmış, genç kadınların göğüsleri peynir gibi kesilmiş, bebeklerin kafa derileri yüzülmüştü. Hocalı ile Agdam arasındaki 12 kilometrelik orman boyunca cesetler dizilmişti."

Hocalı katliamında aralarında 106 kadın, 63 çocuk 70 de ihtiyarın bulunduğu 613 kişi hayatını kaybetti. Aynı zamanda katliam esnasında 1275 kişi esir alındı. Bunlardan 150'sinin akıbeti halen bilinmiyor.

Gelişmelere seyirci kalan Birleşmiş Milletler ve Batılı devletler, katliama ve işgal hareketlerine ciddi bir tepki göstermedi.

Türkiye, Ermenilerin Mayıs 1992'de Nahçıvan'a saldırmasından sonra, Kars Anlaşması çerçevesinde askerî müdahalede bulunabileceğini açıkladı.

Uluslararası toplum, ancak Ermenilerin nüfusu 60 binden fazla olan Kelbecer'e saldırmasıyla harekete geçti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 822 sayılı kararı ile Ermeni kuvvetlerinin işgal altındaki topraklardan çekilmesini istedi, ancak bu sonuç vermedi.

Kararın ardından AGİT bünyesinde arabuluculuk çalışmaları başlatıldı.

ulusalkanal.com.tr

Bu çorbanın adı ne? Gündem CHP'yi kim ve niçin eleştiriyor; Eleştiriler haklı mı, haksız mı? Gündem “Hocalı katliamını bütün dünyaya ispat edeceğiz...“ Gündem Bahçeli, Erdoğan'ın “Sen Genelkurmay Başkanımızın tırnağının parçası olamazsın“ sözlerine yanıt verdi Gündem